Ενθεογόνο

Ευρετήριο λημμάτων

Ενθεογόνο (το), (αγγλ. entheogen)


Γνωστό και εσφαλμένα ως ενθεογενές. Η λέξη εν-θεο-γόνο (Εν-Θεό-γενέσθαι), σημαίνει το μέσο που γεννά/παράγει/σχηματίζει σ’ ένα άτομο το θείο συναίσθημα. Η Ενθέωση με άλλα λόγια. Ο όρος αναφέρεται σε μια ψυχοενεργό ουσία (συνήθως ένα φυτό με ψυχοενεργά αποτελέσματα) η οποία χρησιμοποιείται υπό το πλαίσιο ενός πνευματικού διαφωτισμού, μιας μυστικιστικής ή μιας θρησκευτικής εμπειρίας.

Τα ενθεογόνα μπορούν να συμπληρώσουν πολλές διαφορετικές πρακτικές για τη θεραπεία, υπερβατικότητα και Θεία αποκάλυψη, όπως: ο διαλογισμός, η ψυχοναυτική, τα έργα τέχνης, και η θεραπεία με ψυχοδηλωτικές ουσίες.

Τα ενθεογόνα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα τελετουργικό πλαίσιο για χιλιάδες χρόνια· η θρησκευτική σημασία τους είναι καλά εδραιωμένη σε ανθρωπολογικές και σύγχρονες μαρτυρίες. Παραδείγματα των παραδοσιακών ενθεογόνων περιλαμβάνουν τα: πεγιότ, ψιλοκυβίνη, μη επεξεργασμένο καπνό, κάνναβη, ayahuasca, Salvia divinorum, Tabernanthe iboga, Ιπομέα η τρίχρωμη (Ipomoea tricolor), και Αμανίτης ο μυγοκτόνος (Amanita muscaria). Με την έλευση της οργανικής χημείας, υπάρχουν τώρα πολλές συνθετικές ουσίες με παρόμοιες ψυχοενεργές ιδιότητες, πολλές προερχόμενες από αυτά τα φυτά. Πολλές καθαρά δραστικές ενώσεις με ψυχοτρόπες ιδιότητες έχουν απομονωθεί από αυτούς τους οργανισμούς και συντεθεί χημικά, συμπεριλαμβανομένων των: μεσκαλίνη, ψιλοκυβίνη, DMT, Σαλβινορίνη Α (Salvinorin Α), ιβογαΐνη (Ibogaine) και μουσκιμόλη (muscimol), αντίστοιχα. Οι Ημι-συνθετικές ουσίες (π.χ. LSD προέρχεται συνήθως από την εργοταμίνη) και συνθετικές ουσίες (π.χ. DPT που χρησιμοποιείται από την οργάνωση 'Ο Ναός του Τιμίου Εσωτερικού Φωτός' (The Temple of the True Inner Light) και 2C-B που χρησιμοποιείται από τους Sangoma) έχουν επίσης αναπτυχθεί. Τα ενθεογόνα μπορούν να συνδυαστούν μέσω της εργασίας ενός σαμάνου ή ως αφέψημα με τη μορφή τσαγιού, πρόσμιξη, ή σαμανικών ποτών όπως το ayahuasca ή το bhang.

Ο όρος ενθεογόνο προτάθηκε για να αντικαταστήσει τις λέξεις «παραισθησιογόνο» διαδεδομένο εξαιτίας των εμπειριών του Άλντους Χάξλεϋ (Aldous Huxley) με τη μεσκαλίνη, δημοσιευόμενες στο βιβλίο του οι 'Πόρτες τις Αντίληψης' του 1953) και «ψυχεδελικό» (ένας νεολογισμός για τη «δήλωση/φανέρωση της ψυχής» προτεινόμενο από τον άγγλο ψυχίατρο Χάμφρεϊ Όσμοντ (Humphry Osmond). Ο Ρακ και οι υπόλοιποι διατύπωσαν την άποψη καταρχάς ότι ο όρος «παραισθησιογόνο» ήταν ανάρμοστος λόγω της ετυμολογικής του σχέσης με λέξεις όπως το ντελίριο και η τρέλα. Κατά δεύτερο λόγο ο όρος «ψυχεδελικό» φάνταζε επίσης προβληματικός εξαιτίας της σχέσης του ηχητικώς με τη λέξη ψύχωση και γιατί ήταν αμετάκλητα συνδεδεμένο με τους διάφορους αρνητικούς συνειρμούς που είχε επιφέρει το κίνημα των χίπις στη δεκαετία του εξήντα.

 Σε γενικές γραμμές, ο όρος ενθέωση χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε οποιεσδήποτε ψυχοενεργές ουσίες όταν χρησιμοποιούνται για τις θρησκευτικές ή πνευματικές επιπτώσεις τους, ασχέτως αν χρησιμοποιούνται σε μια επίσημη θρησκευτική ή παραδοσιακή δομή. Η ενθέωση είναι η διαδικασία αφύπνισης/φανέρωσης της Θείας Φύσης εντός μας με τη χρήση ιερών φυτών που χρησιμοποιούνταν επί χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν τα οποία διευρύνουν τη συνείδηση (ενθεογόνα) και ακολούθως τροποποιούν τη γραμμική αντίληψη που έχουμε για τα πάντα γύρω μας, τα οποία αποτελούν ένα μόνο μικρό τμήμα αυτού που αποκαλούμε πραγματικότητα.
Ο όρος προτάθηκε για να αντικαταστήσει τη 'χρήση για λόγους αναψυχής' (recreational use) των ίδιων ουσιών. Μελέτες όπως το πείραμα του Marsh Chapel έχουν τεκμηριώσει τις αναφορές των πνευματικών εμπειριών από τους συμμετέχοντες, στους οποίους χορηγήθηκαν ψυχοδραστικές ουσίες σε ελεγχόμενες μελέτες. Η περαιτέρω έρευνα προς τις ψυχοτρόπες ουσίες είναι περιορισμένη λόγω της ευρείας απαγόρευσης των «ναρκωτικών», ωστόσο κάποιες χώρες έχουν νομοθεσία που επιτρέπει την παραδοσιακή χρήση των ενθεογόνων όπως και κλινικές μελέτες σε επιστημονικά πλαίσια.

Βλέπε επίσης λήμμα: Ψυχοδηλωτικά > Θρησκευτική - Πνευματική χρήση.
ετικέτες: ενθεογόνο, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate