Πεγιότ (Lophophora williamsii)

Ευρετήριο λημμάτων

κάκτος πεγιότ, peyote, ορισμός, λήμμα, βικιπαίδεια, psychedelic wiki
Κάκτος Πεγιότ
Πεγιότ (ο), (αγγλ. peyote): διώνυμη ονομασία Lophophora williamsii.
Κοινές ονομασίες: mescal button, mescalito, cactus pudding, dumpling cactus, turnip cactus, whiskey cactus, white mule, devil's root, diabolic root, indian dope.


Η ισπανική κοινή ονομασία, που χρησιμοποιείται επίσης στα αγγλικά, είναι πεγιότ (από τη λέξη Nahuatl peyōtl), που σημαίνει «λάμπω» ή «ακτινοβολώ». Ο πεγιότ είναι ένας μικρού μεγέθους κάκτος δίχως αγκάθια που περιέχει ψυχοδραστικά αλκαλοειδή, ιδιαίτερα μεσκαλίνη. Οι Ιθαγενείς Αμερικανοί του Βορρά έχουν χρησιμοποιήσει πεγιότ για τουλάχιστον 5500 χρόνια.

'Mescal buttons' είναι η κοινή ονομασία που δίνεται στα φυμάτια του πεγιότ τα οποία μοιάζουν με στρογγυλά κουμπιά. Είναι αυτοφυές στο νοτιοδυτικό Τέξας και το Μεξικό. Βρίσκεται κυρίως στην έρημο Chihuahuan και στις πολιτείες Coahuila, Nuevo León, Tamaulipas και San Luis Potosi μεταξύ θάμνων, κυρίως όπου υπάρχει ασβεστόλιθος.

Γνωστός για τις ψυχοδραστικές ιδιότητές του όταν λαμβάνεται δια στόματος, ο κάκτος πεγιότ χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως ενθεογόνο και συμπλήρωμα σε διάφορες πρακτικές υπερβατικότητας, συμπεριλαμβανομένων του διαλογισμού, της ψυχοναυτικής και της ψυχοθεραπείας με ψυχοδηλωτικά. Ο κάκτος πεγιότ έχει μια μακρά ιστορία τελετουργικής και φαρμακευτικής χρήσης από τους ιθαγενείς Αμερικανούς. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο, και μερικές φορές ως αργά το Σεπτέμβριο. Τα λουλούδια είναι ροζ, με θιγμοτακτικούς ανθήρες (όπως της Φραγκοσυκιάς).

Οι κοινές δόσεις καθαρής μεσκαλίνης, κυμαίνονται από περίπου 200 έως 400 mg. Αυτό μεταφράζεται σε μια δόση των 10 έως 20 g αποξηραμένων «κουμπιών» πεγιότ μέσης δραστικότητας· ωστόσο, η δραστικότητα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των δειγμάτων, γεγονός που καθιστά δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια οι δόσεις πριν προβούμε σε εξαγωγή της μεσκαλίνης με εκχύλιση.

Η επίδραση της μέθης διαρκεί περίπου 10 έως 12 ώρες. Ο Πεγιότ φέρεται να προκαλεί καταστάσεις βαθιάς ενδοσκόπησης και διορατικότητας που έχουν περιγραφεί ως μεταφυσικής ή πνευματικής φύσης. Μερικές φορές, αυτές οι εμπειρίες μπορεί να συνοδεύονται από πλούσιες οπτικές ή ακουστικές εμπειρίες (βλέπε συναισθησία).
Εκτός από τη χρήση του ως ψυχοτρόπο ουσία, κάποιοι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν το φυτό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιούν τον πεγιότ για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών όπως πονόδοντο, πόνο κατά τον τοκετό, πυρετό, πόνο στο στήθος, παθήσεις του δέρματος, ρευματισμούς, διαβήτη, κρυολογήματα και τύφλωση. Τα dispensatory των ΗΠΑ κατατάσουν τον πεγιότ με την ονομασία Anhalonium και αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα παρασκευάσματα για νευρασθένεια, υστερία και άσθμα. Στον κάκτο πεγιότ περιέχονται επίσης και τα αλκαλοειδή πελοτίνη (pellotine) και χορδενίνη (hordenine), παλαιότερα γνωστό ως peyocactin. Τα περισσότερα από αυτά τα αλκαλοειδή είναι σε ιχνοποσότητες (σε πολύ μικρή ποσότητα). Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα αλκαλοειδή δεν έχουν ποτέ μελετηθεί σε βάθος, γι 'αυτό πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι κάνουν. Είναι πιθανό ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι δηλητηριώδη σε αρκετά υψηλές δόσεις, αλλά δεν είναι επιβλαβή στις ποσότητες που υπάρχουν στον κάκτο πεγιότ.

Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που σχετίζονται με την κατάποση πεγιότ, και παρά τις φήμες για το αντίθετο, δεν υπάρχει στρυχνίνη στον κάκτο πεγιότ. Όσον αφορά το γιατί προκαλεί ναυτία και μια τάση προς εμετό, οφείλεται στη μεσκαλίνη καθαυτή. Ακόμη και η μεσκαλίνη σε καθαρή μορφή επιστημονικού εργαστηρίου προκαλεί τάση προς εμετό στους περισσότερους ανθρώπους. Εκτός του ότι ο κάκτος πεγιότ είναι κάπως ερεθιστικός στο στομάχι, επίσης η μεσκαλίνη αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της σεροτονίνης. Το αντανακλαστικό του εμετού ελέγχεται εν μέρει από τη σεροτονίνη, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μεσκαλίνη και οι συγγενείς ψυχοτρόπες ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.
ετικέτες: πεγιότ, Lophophora williamsii, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια, mescal button, mescalito, cactus pudding, dumpling cactus, turnip cactus, whiskey cactus, white mule, devil's root, diabolic root, indian dope,

By Luminous on Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate