Salvia divinorum

Ευρετήριο λημμάτων

Salvia divinorum



Κοινές ονομασίες στα αγγλ.: Diviner's Sage[1], Ska Pastora, Ska Maria Pastora, Seer's Sage, Shepherdess's Herb, Sally-D.
Κοινές ονομασίες στα ελλην.: Σάλβια, φασκόμηλο του μάντη[1] (εσφαλμένα: Θεϊκό φασκόμηλο ή φασκόμηλο των μάντεων).

Diviner's sage, salvia divinorum, φασκόμηλο του μάντη, psychedelic wiki, ορισμός, λεξικό, εγκυκλοπαίδεια,
Φασκόμηλο του Μάντη (Salvia Divinorum)
φωτ.:
Phyzome
Η Salvia divinorum είναι ένα ψυχοτρόπο φυτό που μπορεί να προκαλέσει διασχιστική επίδραση και παράγει έντονα «οράματα» και άλλες ψυχοτρόπες εμπειρίες. Απαντάται σε νεφώδη δάση στην απομονωμένη Σιέρρα Μαζατέκα (Sierra Mazateca) της Οαχάκα, του Μεξικού, όπου φύεται σε σκιερές και υγρές τοποθεσίες. Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι πάνω από ένα μέτρο. Οι βοτανολόγοι δεν έχουν καθορίσει εάν η Salvia divinorum είναι μια τεχνητή ποικιλία ή ένα υβρίδιο· τα ενδημικά φυτά αναπαράγονται αγενή (δεν εμφανίζουν γένος), ενώ σπάνια παράγουν βιώσιμους σπόρους.

Οι Σαμάνοι Μαζατέκοι έχουν μια μακρά και συνεχή παράδοση θρησκευτικής χρήσης της Salvia divinorum, χρησιμοποιώντας την για να διευκολύνουν τα οράματα κατά τη διάρκεια των πνευματικών θεραπευτικών συνεδριών. Οι περισσότερες από τις τοπικές κοινές ονομασίες παραπέμπουν στην πεποίθηση των Μαζατέκων ότι το φυτό είναι μια ενσάρκωση της Παναγίας, με το τελετουργικό της χρήσης στο οποίο γίνεται επίσης επίκληση στην Παναγία.

Το κύριο ενεργό ψυχοτρόπο συστατικό της Salvia divinorum είναι ένα δομικά μοναδικό διτερπενοειδές που ονομάζεται Σαλβινορίνη Α (Salvinorin Α), ένα ισχυρό κ-οπιοειδές και αγωνιστής του υποδοχέα D2. Η Salvia divinorum εμφανίζει γενικά χαμηλή τοξικότητα (υψηλό LD50) και μικρή δυνατότητα εθισμού, δεδομένου ότι είναι ένας αγωνιστής Κάπα-Οπιοειδούς.

Η Salvia divinorum παραμένει νόμιμη στις περισσότερες χώρες και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι νόμιμη στην πλειοψηφία των πολιτειών. Δεν έχουν υπάρξει πολλές δημοσιευμένες διώξεις ατόμων που παραβιάζουν τους νόμους κατά της salvia στις λίγες χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ που κηρύχθηκε παράνομη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ψυχοτρόπος επίδραση της Salvia divinorum είναι μοναδική και ιδιαίτερη. Δεν είναι ουσία των πάρτι, χρειάζεται ηρεμία, χαμηλό ή καθόλου φωτισμό, το πολύ-πολύ να ακούγεται απαλή μουσική στο υπόβαθρο και όπως πάντα να υπάρχει κάποιος συνοδός ο οποίος θα είναι νηφάλιος και θα επιβλέπει από μακριά δίχως να παρενοχλεί τον ψυχοναύτη. Η διάρκεια του «ταξιδιού» είναι σύντομη, το πολύ μια ώρα. Οι περισσότεροι χρήστες αναφέρουν ότι με το κάπνισμα δεν επιτυγχάνονται σημαντικές ή καθόλου εμπειρίες ή είναι εξαιρετικά σύντομες (ενός λεπτού). Υπάρχουν άλλες καλύτερες μέθοδοι, όπως το μάσημα των φύλλων ή το βάμμα από τα φύλλα του φυτού. Η σαλβινορίνη Α είναι ανενεργή όταν λαμβάνεται δια στόματος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση δείτε τις Οδηγίες χρήσης της Salvia divinorum.



__________
Παραπομπές

1. Determination of salvinorins and divinatorins in Salvia divinorum leaves by liquid chromatography/multistage mass spectrometry
##
ετικέτες: φασκόμηλο του μάντη, salvia divinorum, diviner's sage, λεξικό, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate