San Pedro (Echinopsis pachanoi)

Ευρετήριο λημμάτων

San Pedro (Echinopsis pachanoi)

Κάκτος San Pedro, Echinopsis pachanoi, λεξικό, εγκυκλοπαίδεια, ορισμός, wiki
Κάκτος San Pedro (Echinopsis pachanoi)
φωτ.: Forest & Kim Starr
 Συνώνυμο Trichocereus pachanoi. Ο κάκτος San Pedro, είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κιονοειδής κάκτος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 6 μέτρα ύψος. Απαντάται στις Άνδεις του Εκουαδόρ και του Περού σε υψόμετρο μεταξύ 2000-3000 μ. Βρίσκεται επίσης στην Αργεντινή, τη Βολιβία και τη Χιλή και καλλιεργείται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Εκτός από την ενθεογόνο, άλλες χρήσεις του κάκτου San Pedro περιλαμβάνουν την παραδοσιακή ιατρική, την παραδοσιακή κτηνιατρική και επίσης καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικός κάκτος. Έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία και θρησκευτική μαντεία στην περιοχή των Άνδεων για πάνω από 3000 χρόνια. Μερικές φορές συγχέεται με το στενά συγγενικό είδος: Peruvian Torch (Echinopsis peruviana).

Η κύρια ψυχοδραστική ουσία στον κάκτο San Pedro είναι η μεσκαλίνη σε ποσοστό συγκέντρωσης 0,21-1,8% και ως εκ τούτου ο κάκτος San Pedro κατατάσσεται στα ψυχοδηλωτικά/ενθεογόνα. Η μεσκαλίνη φαίνεται να είναι πιο ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στον πράσινο φωτοσυνθετικό ιστό, ακριβώς κάτω από τον φλοιό του κάκτου, ο οποίος μπορεί να ξεφλουδιστεί, να ξηρανθεί και να γίνει σκόνη προς κατανάλωση. Άλλες ενώσεις που εντοπίστηκαν στον κάκτο San Pedro είναι: 3,4-διμεθοξυφαιναιθυλαμίνη, 4-υδροξύ-3-μεθοξυφαιναιθυλαμίνη, 3-υδροξύ-4,5-διμεθοξυφαιναιθυλαμίνη, 4-υδροξύ-3,5-διμεθοξυφαιναιθυλαμίνη, ανχαλονιδίνη, ανχαλινίνη, χορδενίνη, τυραμίνη, και 3-μεθοξυτυραμίνη.

Όπως πολλές άλλες από τις ενθεογόνες ουσίες που χρησιμοποιούνται στις θρησκείες των αυτοχθόνων της Αμερικής, η χρήση του ψυχοενεργού κάκτου San Pedro είναι αρχαία και η χρήση του ήταν μια συνεχής παράδοση στο Περού για πάνω από 3.000 χρόνια. Η αρχαιότερη απεικόνιση του κάκτου είναι ένα σκάλισμα που δείχνει ένα μυθολογικό όν να κρατά τον κάκτο San Pedro. Το εν λόγω σκάλισμα ανήκει στον πολιτισμό Chavín (περ. 1400 - 400 π.Χ.) και βρέθηκε σε ένα παλιό ναό στο Chavín de Huantar στα βόρεια υψίπεδα του Περού, περίπου το 1300 π.Χ.. Μια ιδιαίτερα περίεργη ανακάλυψη έγινε από μια Περουβιανή αρχαιολόγο που ονομάζεται Rosa Fung σε ένα σωρό αρχαίων ευρημάτων στο Chavín, στην περιοχή του Las Aldas. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται απομεινάρια πούρων από τον κάκτο San Pedro. Εμφανίζονται επίσης αργότερα και καλλιτεχνικές απεικονίσεις στο Chavín· έργα τέχνης από κλωστοϋφαντουργία και κεραμική (που κυμαίνονται από το 700-500 π.Χ.).

Η αναφορά από έναν σαμάνο για την μέθη υπό την επίδραση του κάκτου San Pedro είναι ενδεικτική:
«πρώτα ... παράγει ... υπνηλία ή μια ονειρική κατάσταση και ένα αίσθημα λήθαργου ... μια ελαφρά ζάλη ... τότε ένα μεγάλο 'όραμα', ένα 'άνοιγμα' όλων των δυνατοτήτων ... παράγει ένα ελαφρύ μούδιασμα στο σώμα και αργότερα μια ηρεμία. Και τότε έρχεται η αποστασιοποίηση η αποκόλληση, ένα είδος οπτικής ισχύος ... συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθήσεων ... συμπεριλαμβανομένης της έκτης αίσθησης, της τηλεπαθητικής αίσθησης της μετάβασης του εαυτού στο πέρασμα του χρόνου και της ύλης ... σαν ένα είδος μετατόπισης της σκέψης σε μια μακρινή διάσταση».

Το ενθεογόνο καθεστώς του κάκτου παραμένει τόσο ισχυρό έως σήμερα όπως ήταν πάντα. Όχι μόνο σε χρήσεις του στην σαμανική έκσταση και τις θεραπευτικές συνεδρίες, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την καταπολέμηση προβλημάτων εθισμού όπως ο αλκοολισμός.
ετικέτες: san pedro cactus, κάκτος, echinopsis pachanoi, λεξικό, ορισμός, λήμμα, psychedelic, wiki, ψυχοδηλωτικό, βικιπαίδεια,

By Luminous on Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate