Χάινριχ Κλούβερ (Heinrich Klüver)

Προσωπικότητες

Χάινριχ Κλούβερ (Heinrich Klüver), (25 Μαΐου 1897 - 8 Φεβρουαρίου 1979)


Χάινριχ Κλούβερ, Heinrich Klüver, Kluver, psychedelic wiki

Ο Χάινριχ Κλούβερ ήταν ένας Αμερικανός ψυχολόγος γερμανικής καταγωγής και ο πρώτος που μελέτησε συστηματικά την ψυχοδραστική επίδραση της μεσκαλίνης στον κάκτο Πεγιότ και ανέφερε την έρευνά του σε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο 'Mescal and Mechanisms of Hallucinations' που εκδόθηκε το 1928. Εκεί ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η μεσκαλίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την έρευνα του υποσυνείδητου.

Έκανε ο ίδιος χρήση Πεγιότ και τεκμηρίωσε τη φύση των εμπειριών του κατά τη διάρκεια της μέθης. Αν και βρήκε ελάχιστη αξία της μεσκαλίνης στη μελέτη των ειδητικών οραμάτων, πρόσεξε ότι κατά τη διάρκεια της μέθης με μεσκαλίνη, τα όρια μεταξύ του υποκειμενικού και αντικειμενικού κόσμου έτειναν να εξαφανιστούν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της μεσκαλίνης μπορεί να ρίξει περισσότερο φως σχετικά με την χαλάρωση των σχέσεων υποκειμένου-αντικειμένου σε άτομα με σχιζοφρένεια. Είχε επίσης την εμπειρία επαναλαμβανόμενων εικαστικών μορφών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τον Miro στη ζωγραφική του και πρότεινε ότι η ύπαρξή τους μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους ανθρωπολόγους που σπουδάζουν τα οράματα και τη συμβολική τέχνη των διαφόρων φυλών (1928).

Ο Κλούβερ αναγνώριζε ανέκαθεν τη σημασία των δεδομένων του για άλλους τομείς έρευνας και με αυτοπεποίθηση τόνισε ότι οι ψυχοδραστικές ενώσεις ήταν ένα σημαντικό εργαλείο στη μελέτη των οπτικών ικανοτήτων, όπως το χρώμα και τα φαινόμενα του διαστήματος, στα όνειρα, στις ψευδαισθήσεις και στις παραισθήσεις.
ετικέτες: Χάινριχ Κλούβερ, Heinrich Klüver, βιογραφικό, λήμμα, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate