Μανιτάρια ψιλοκυβίνης (Μαγικά μανιτάρια)

Ευρετήριο λημμάτων


Psilocybe semilanceata

Βοτανική ταξινόμηση

Οικογένεια: Στροφαριοειδή (Strophariaceae)
Γένος: Ψιλοκύβη (Psilocybe) P.Kumm. (1871)
Είδη: cubensis· cyanescens· semilanceata...
Γένος: Panaeolus
Είδη: campanulatus· subbalteatus...

Ταξινόμηση ουσιών

Κατηγορία ψυχοτρόπων: Ψυχοδηλωτικά/Ενθεογόνα
Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, επίσης γνωστά ως «μαγικά» μανιτάρια, είναι μύκητες που περιέχουν ψυχοδραστικά αλκαλοειδή ινδόλης και ανήκουν στην κατηγορία: ψυχοδηλωτικά/ενθεογόνα. Στην καθομιλουμένη χρησιμοποιούνται ποικίλοι όροι για την ψιλοκυβίνη, ο πιο κοινός είναι ο όρος «μαγικά» μανιτάρια αλλά και ψυχεδελικά μανιτάρια από την αγγλική λέξη psychedelics. Στα αγγλικά οι πιο κοινά χρησιμοποιούμενοι όροι είναι magic mushrooms και shrooms.

Περίπου 5.000 είδη μανιταριών έχουν ανακαλυφθεί και καταγραφεί από τους επιστήμονες. Από αυτά περίπου 190 είδη περιέχουν ψιλοκυβίνη και τα περισσότερα από αυτά εμπίπτουν στο γένος Ψιλοκύβη (Psilocybe). Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της λέξης αμανίτης. Τα βιολογικά γένη που περιέχουν μανιτάρια ψιλοκυβίνης περιλαμβάνουν τα Agrocybe, Conocybe, Copelandia, Galerina, Gerronema, Gymnopilus, Hypholoma, Inocybe, Mycena, Panaeolus, Pluteus, και Psilocybe.

Υπάρχουν δεκάδες είδη μανιταριών ψιλοκυβίνης ή «μαγικών» μανιταριών, που ανήκουν κυρίως στα γένη Psilocybe, Panaeolus και Copelandia (μη συνδεδεμένα με τα ψυχοδραστικά είδη amanita). Οι επιδράσεις από την κατάποση τους μοιάζει με ένα μικρότερο σε δράση «ταξίδι» LSD, δημιουργώντας σημαντικές φυσικές, οπτικές και αντιληπτικές αλλαγές.

Σχεδόν το σύνολο των μανιταριών που περιέχουν ψιλοκυβίνη είναι μικρά καφέ ή στο χρώμα του ηλιοκαμένου μανιτάρια που εύκολα συγχέονται με αρκετά άλλα μη ψυχοδραστικά, μη βρώσιμα ή δηλητηριώδη μανιτάρια στην άγρια ​​φύση. Αυτό τα καθιστά κάπως δύσκολο, και ενδεχομένως επικίνδυνο, στην αναγνώρισή τους. Το κύριο χαρακτηριστικό που διακρίνει τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης είναι ότι εμφανίζουν μώλωπες μπλε χρώματος όταν χειρίζονται.




1 Χημεία
2 Ιστορία
Δοσολογία
Επιδράσεις
   4.1 Λίστα επιδράσεων
   4.2 Πιθανότητα εθισμού
   4.3 Ανοχή
   4.4 Προβλήματα/Παρενέργειες
   4.5 Αντενδείξεις
Ιατρική χρήση
Νομικό καθεστώς














Χημεία

Οι κύριες επιδράσεις των μανιταριών προέρχονται από πολλά δραστικά αλκαλοειδή ινδόλης που περιέχουν· τα πιο κοινά είναι η ψιλοκυβίνη, η ψιλοκίνη και η μπαεοκυστίνη. Η ψιλοκυβίνη είναι μια ένωση που είναι πιο σταθερή από την ψιλοκίνη, αλλά ως προφάρμακο παραμένει αδρανής έως ότου εισέλθει στον οργανισμό μέσω της κατάποσης οπότε και διασπάται σε ψιλοκίνη.

Ιστορία

Τα παραισθησιογόνα μανιτάρια αποτελούν μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού ήδη από την πρώτη καταγραμμένη ιστορία. Αρχαίοι πίνακες ανθρωποειδών και παραισθησιογόνων μανιταριών που χρονολογούνται στο 5.000 π.Χ. έχουν βρεθεί σε σπήλαια στο οροπέδιο Τασιλι της Βόρειας Αλγερίας. Οι πολιτισμοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής είχαν χτίσει ναούς προς τιμήν των θεών των μανιταριών και είχαν σκαλίσει «μανιταρόπετρες». Αυτά τα πέτρινα γλυπτά σε σχήμα μανιταριού, στα οποία απεικονίζονται τα στοιχεία κάτω από το καπέλο του μανιταριού (ή πίλος), χρονολογούνται ήδη από το 1000-500 π.Χ. Ο σκοπός της λάξευξης των γλυπτών δεν έχει καθοριστεί, αλλά ενδέχεται να ήταν θρησκευτικά αντικείμενα.
μανιτάρια ψιλοκυβίνης, psilocybin mushrooms, psychedelic wiki, βικιπαίδεια
Διάφορες μανιταρόπετρες ύψους 30 εκ. κατά προσέγγιση (1000-500 π.Χ.)
εικ. από το βιβλίο Plants of the Gods των Schultes & Hofmann


Οι Μιξτέκοι του κεντρικού Μεξικού λάτρευαν πολλούς θεούς, ένας είναι γνωστός ως Piltzintecuhtli, ή 7 Λουλούδια (το όνομά του παρουσιάζεται στη γλώσσα pictoral ως επτά κύκλοι και ένα λουλούδι), ο οποίος ήταν ο θεός των παραισθησιογόνων φυτών, ιδιαίτερα του θείου μανιταριού. Το χειρόγραφο της Βιέννης (ή Codex Vindobonensis) (περίπου 13ος-15ος αιώνας) απεικονίζει την τελετουργική χρήση των μανιταριών από τους θεούς των Μιξτέκων, δείχνοντας τον θεό Piltzintecuhtli και άλλους 7 θεούς να κρατάνε μανιτάρια στα χέρια τους.

Οι Αζτέκοι είχαν ένα στενά συνδεδεμένο θεό των ιερών ψυχοτρόπων φυτών. Ο Χοτσιπίλι (Xochipilli), Πρίγκηπας των Λουλουδιών, ήταν ο πολυούχος του «ονείρου των λουλουδιών», όπως ονόμαζαν οι Αζτέκοι την τελετουργική εκστατική κατάσταση με παραισθησιογόνα. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν μια σειρά από φυτικά παραισθησιογόνα συμπεριλαμβανομένων των μανιταριών ψιλοκυβίνης (τεονανακάτλ), των σπόρων του φυτού morning glory (tlilitzin), Salvia divinorum, Ντατούρα (tlapatl ή toloache), Πεγιότ (peyotl), και σιτηρών mixitl. Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικά και τελετές, τα οποία σέρβιραν με μέλι ή σοκολάτα σε μερικές από τις πιο ιερές εκδηλώσεις τους.[1]

Με την κατάκτηση των Αζτέκων από τον Κορτέζ το 1521, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να απαγορεύουν τη χρήση μεθυστικών ουσιών που δεν είχαν ως βάση το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών μανιταριών, και τη χρήση του τεονανακάτλ («θαυμαστό μανιτάρι», ή «σάρκα των θεών»[2]), οπότε η λήψη αυτών των ουσιών γινόταν κρυφά.

Στα μέσα του 16ου αιώνα, ο Ισπανός ιερέας Bernardino de Sahagún έγραψε για τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών από τους Αζτέκους στον 'Φλωρεντιανό Κώδικα':
«Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να καταναλώνεται κατά την εορτή ήταν μικρά μαύρα μανιτάρια που ονόμαζαν nanacatl τα οποία προκαλούσαν μέθη, ψευδαισθήσεις και ακόμη και λαγνεία· αυτά τα έτρωγαν πριν την αυγή ... με μέλι· και όταν άρχιζαν να αισθάνονται τις επιδράσεις, άρχιζαν να χορεύουν, κάποιοι άλλοι τραγουδούσαν ή έκλαιγαν ... Όταν η μέθη των μανιταριών είχε περάσει, μιλούσαν ο ένας με τον άλλον για τα οράματα που είχαν δει
Σύμφωνα με τον Sahagún, τα ψυχοδραστικά μανιτάρια τα οποία λαμβάνονταν από τους ιερείς των Αζτέκων και των οπαδών τους, πάντα αναφερόταν ως τεονανακάτλ (teonanácatl) αν και ο όρος δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται από τους σύγχρονους Ινδιάνους ή σαμάνους στην Κεντρική Αμερική[3]. Οι ποικιλίες που είναι πιθανότερο να έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Αζτέκους είναι Psilocybe caerulescens και Psilocybe mexicana. Τα Psilocybe cubensis τα οποία είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή καθώς είναι εύκολο να εντοπισθούν και να καλλιεργηθούν, δεν είχαν εισαχθεί στην Αμερική μέχρι την άφιξη των Ευρωπαίων.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρχε διαφωνία μεταξύ των δυτικών επιστημόνων ως προς το αν υπήρχαν ψυχοδραστικά μανιτάρια. Αν και ο Sahagún είχε αναφέρει τα τεονανακάτλ στα ημερολόγιά του, ένας Αμερικανός βοτανολόγος ο William Safford ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει λάθος μπερδεύοντας τα αποξηραμένα πεγιότ για μανιτάρια. Η θεωρία αυτή αμφισβητήθηκε έντονα από τον Αυστριακό ερασιτέχνη βοτανολόγο Δρ Blas Pablo Reko, ο οποίος είχε ζήσει στο Μεξικό. Ο Reko ήταν πεπεισμένος ότι όχι μόνο τα τεονανακάτλ παρέπεμπαν στα ψυχοδραστικά μανιτάρια όπως ο Sahagun είχε σωστά γράψει, αλλά και ότι οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν αυτά τα μανιτάρια στο Μεξικό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ο Robert Weitlaner, ένας Αυστριακός ερασιτέχνης ανθρωπολόγος έγινε μάρτυρας μιας τελετής μανιταριών (velada) των Ινδιάνων Μαζατέκων, βορειοανατολικά της Οαχάκα, στο Μεξικό. Μετά την ακρόαση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του Safford και του Reko, ήρθε σε επαφή με τον Reko λέγοντάς του ότι οι Ινδιάνοι Οτόμι του Πουέμπλα, χρησιμοποιούσαν τα μανιτάρια ως μέσο μέθης και του έστειλαν δείγματα από τα μανιτάρια. Ο Reko διαβίβασε τα δείγματα στη Στοκχόλμη για τη χημική ανάλυση, και στο Χάρβαρντ για εξέταση βοτανικής, αλλά από τη στιγμή που έφτασαν τα δείγματα ήταν πολύ σάπια για να ταυτοποιηθούν σωστά.

Τα δείγματα είχαν παραληφθεί στο Χάρβαρντ από τον εθνοβοτανολόγο Ρίτσαρντ Έβανς Σούλτες. Ο Σούλτες έγινε σύντομα υποστηρικτής της ιδέας ότι ο όρος τεονανακάτλ πράγματι αναφέρεται σε μανιτάρια και στα φυλλάδια του Απριλίου και του Νοεμβρίου 1937 του Βοτανικού Μουσείου του Χάρβαρντ διαφώνησε με τα συμπεράσματα του Safford και υπογράμμισε ότι επείγει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον εντοπισμό των μανιταριών. Το 1938, οι Σούλτες και Reko πήγαν στο Μεξικό αφότου άκουσαν για αναφορές για τα veladas των Μαζατέκων κοντά στο Huautla de Jiménez βορειοανατολικά της Οαχάκα και συνέλεξαν δείγματα του Panaeolus sphinctrinus, το οποίο φέρεται να ήταν το κύρια χρησιμοποιούμενο ψυχοτρόπο μανιτάρι από τους ινδιάνους Μαζατέκους. Συνέλεξαν επίσης Psilocybe cubensis, Psilocybe caerulescens και ενδεχομένως, μερικά δείγματα του Psilocybe mexicana[4], ενώ και τα τέσσερα από αυτά είχαν κατατεθεί στο βοτανολόγιο του Χάρβαρντ. Αν και το Psilocybe sphinctrinus αναγνωρίστηκε ως μανιτάρι με ψυχοδραστικές ιδιότητες, μόνο σε δύο αναλύσεις έκτοτε έχουν ανιχνευθεί αλκαλοειδή ινδόλης στο είδος, ενώ εκατοντάδες άλλες αναλύσεις δεν έχουν εντοπίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα. Τα μανιτάρια που εξετάστηκαν ήταν πιθανώς μια μικτή συλλογή φέροντας την ένδειξη ενός είδους.[5]

Οι έρευνες των Σούλτες και Reko τερματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και λίγα έγιναν γνωστά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ο ερασιτέχνης μυκητολόγος Γκόρντον Γουάσον και η σύζυγός του Βαλεντίνα Παβλόβνα (Valentina Pavlovna), άρχισαν να ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή χρήση των μανιταριών στο Μεξικό. Το 1953 ο Γουάσον και μια μικρή ομάδα ταξίδεψαν στην Huautla de Jiménez, όπου παρευρέθηκαν σε μια ολονύκτια τελετή υπό την καθοδήγηση ενός σαμάνου που ονομάζεται Δον Αουρέλιο (Don Aurelio). Δύο επόμενα ταξίδια στο Μεξικό οδήγησαν στη συνάντηση με τη Μαζατέκα Κουραντέρα Μαρία Σαμπίνα (Maria Sabina) η οποία στις 19 Ιουνίου του 1955 προμήθευσε τον Γουάσον και τον φωτογράφο του Άλαν Ρίτσαρντσον (Allan Richardson) με μανιτάρια Psilocybe caerulescens κατά τη διάρκεια μιας τελετής Velada (ψυχοθεραπευτική αγρυπνία με λήψη μανιταριών).

Το 1956, ο Ρότζερ Χάιμ προσδιόρισε το ψυχοτρόπο μανιτάρι που ο Γουάσον που είχε φέρει μαζί του ως Ψιλοκύβη[6] ενώ αργότερα ζήτησε βοήθεια από τη Sandoz Pharmaceuticals (μια ελβετική εταιρεία) στην εξαγωγή των δραστικών συστατικών των μανιταριών. Ο Άλμπερτ Χόφμαν, χημικός ερευνητής στη Sandoz, μπόρεσε και απομόνωσε το 1958 την ψιλοκυβίνη και την ψιλοκίνη και ανέπτυξε μια τεχνική σύνθεσής τους.[7],[8] Ο Γουάσον συνέχισε να ταξιδεύει στην Οαχάκα για ακόμη λίγα χρόνια στην περίοδο που επακολούθησε και μαζί με τον Ρότζερ Χάιμ δημοσίευσαν το πρώτο ευρέως διαδεδομένο άρθρο για τα ψυχοδραστικά μανιτάρια και τη Βελάδα (Velada) των Μαζατέκων, στις 13 Μαΐου του 1957 σε τεύχος του περιοδικού Life.[9]

Οι δημοφιλείς πληροφορίες σχετικά με τα μανιτάρια σύντομα εξαπλώθηκαν. Ο πειραματισμός με τα μανιτάρια και τις συνθετικές δραστικές ουσίες ξεκίνησε και τα «μαγικά» μανιτάρια[10] έγιναν σύντομα μέρος του ψυχεδελικού κινήματος. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, τα μανιτάρια και τα ενεργά συστατικά τους χρησιμοποιούνταν για αναψυχή, θεραπευτικά, και ως μέρος των νέων πνευματικών παραδόσεων. Το 1968, η κατοχή της ψιλοκυβίνης και της ψιλοκίνης έγινε παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1970 προστέθηκε στο νέο 'Νόμο Πρόληψης και Ελέγχου των Ναρκωτικών' του 1970, κοινώς γνωστού ως 'Νόμος περί των Ελεγχόμενων Ουσιών' (Controlled Substances Act), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 1971. Η έρευνα για τις φαρμακευτικές και τις θεραπευτικές εφαρμογές τους συνεχίστηκε μέχρι το 1977.[11]

Αν και η ψυχαγωγική χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών συνεχίστηκε, η έρευνα σταμάτησε κατά τη δεκαετία του '80 και του '90 λόγω των αυστηρών Κυβερνητικών ελέγχων, αλλά τα τελευταία χρόνια, η ψιλοκυβίνη και η επίδρασή της στον ανθρώπινο νου έγινε και πάλι αντικείμενο της επιστημονικής μελέτης.

Δοσολογία

Οι δόσεις αναψυχής κυμαίνονται από 1-5 γραμμάρια ξηρών μανιταριών ανάλογα με τα είδη και την ισχύ των δειγμάτων. Η δοσολογία των νωπών μανιταριών θα είναι περίπου 10 φορές υψηλότερη (10-50 γραμμάρια), δεδομένου ότι τα νωπά μανιτάρια αποτελούνται από ~90% νερό. Επειδή διαφορετικά είδη ποικίλουν σε μέγεθος, θα διαφέρει επίσης και ο αριθμός των μανιταριών ανά γραμμάριο.

Επιδράσεις

Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης επιφέρουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αντίληψη, στις ακουστικές, οπτικές και απτικές αισθήσεις που εμφανίζονται περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα μετά την κατάποση και συνολικά διαρκούν 4 - 7 ώρες αν και το συνηθέστερο είναι 4 - 5.

Αυτές οι αλλαγές στην αντίληψη περιλαμβάνουν ευφορία, αυξημένη αντίληψη της μουσικής και των χρωμάτων, ενισχυμένα συναισθήματα, λήθαργο, παράξενα φαινόμενα φωτός (όπως αύρες ή «φωτοστέφανα» γύρω από φωτεινές πηγές), αύξηση της οπτικής οξύτητας, οι επιφάνειες φαίνονται σαν να κυματίζουν, να λάμπουν, ή να αναπνέουν· πολύπλοκες οπτικοακουστικές εικόνες και εντυπώσεις, σταθερές μορφές με ανοικτά ή κλειστά μάτια, αντικείμενα που παραμορφώνονται, μορφοποιούνται ή αλλάζουν χρώματα· μια αίσθηση τήξης (ρευστότητα) στο περιβάλλον και ίχνη πίσω από κινούμενα αντικείμενα.

Οι ήχοι βιώνονται με αυξημένη σαφήνεια· η μουσική, για παράδειγμα, μπορεί συχνά να έχει μια βαθιά αίσθηση ρυθμού και βάθους. Μερικοί χρήστες αντιμετωπίζουν συναισθησία, όπου αντιλαμβάνονται, για παράδειγμα, μια οπτικοποίηση του χρώματος όταν ακούν ένα συγκεκριμένο ήχο.

Εκτός από τις αλλαγές στις αισθήσεις σε πολλά άτομα επέρχονται και πνευματικές αλλαγές, αυτό είναι το κομμάτι της ενθεογένεσης (βλέπε το λήμμα: ενθεογόνo). Ο λόγος που όλοι όσοι κάνουν χρήση μανιταριών ψιλοκυβίνης δεν έχουν πνευματικές ή μυστικιστικές εμπειρίες αποκαλύφθηκε σε μια σύγχρονη έρευνα, κατά την οποία, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως πλήρης μυστικιστική εμπειρία ανέπτυξαν αυξανόμενη δεκτικότητα στην εμπειρία, ενώ όσοι δεν είχαν άλλοτε μια τέτοια εμπειρία δεν είχαν αύξηση σε αυτό τον παράγοντα[12]. Ενώ σε μια άλλη κρατικά χρηματοδοτούμενη έρευνα[13] από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, συμπεριελάμβανε 36 ενήλικους οι οποίοι δεν είχαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν κάνει χρήση μανιταριών ψιλοκυβίνης αλλά ενδιαφερόταν για θέματα θρησκευτικής ή πνευματικής φύσεως. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δήλωσαν έπειτα από τη χρήση πως ήταν η πιο σημαντική πνευματική στιγμή της ζωής τους και περισσότερο από τα δύο τρίτα ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των κορυφαίων πέντε πιο σημαντικών πνευματικών εμπειριών. Δύο μήνες μετά τη μελέτη, 79% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αυξήθηκε η ευημερία τους και αισθανόταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή· φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες το επιβεβαίωσαν αυτό. Ανέφεραν επίσης ότι το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης είχαν μειωθεί ή εξαφανιστεί εντελώς. Δεκατέσσερις μήνες μετά τη μελέτη, 64% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν ακόμα περισσότερη αύξηση της ευεξίας και του αισθήματος ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Διάρκεια Επίδρασης Μανιταριών Ψιλοκυβίνης
λήψη δια στόματος

Συνολική Διάρκεια: 4 - 7 ώρες
Έναρξη: 15 - 60 λεπτά
Τάση αύξησης: 15 - 30 λεπτά
Ανεβασμένο επίπεδο: 2 -4 ώρες
Τάση ελάττωσης: 1 - 3 ώρες


Μετεπίδραση: 0 - 6 ώρες
Hangover/Επόμενη μέρα - - -

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
Γραμμικό διάγραμμα με τη διάρκεια επίδρασης των μανιταριών ψιλοκυβίνης κατά μέσο όρο.
Όλες οι παράμετροι μπορούν να μεταβληθούν +- 1-3 ώρες αναλόγως του ατόμου,
της ψυχικής του κατάστασης και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται.



Θετικά


  • ανύψωση διάθεσης, ευφορία
  • αυξημένα χαχανητά και γέλιο
  • δημιουργική, φιλοσοφική ή σε βάθος σκέψη: οι ιδέες ρέουν πιο εύκολα
  • βαρετά καθήκοντα ή η ψυχαγωγία μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρουσα και αστεία
  • αίσθηση διορατικότητας
  • πνευματική εμπειρία που μπορεί να δώσει νέο νόημα στη ζωή
  • έντονα συναισθήματα θαυμασμού
  • παράδοξη αίσθηση της ομαλότητας και βαθιά μεταλλαγή της ψυχής
  • ενδέχεται να διακοπεί η ακολουθία των συμπλεγμάτων σε αυτούς που υποφέρουν από αθροιστική κεφαλαλγία

Ουδέτερα

  • αίσθημα αυξημένης συναισθηματικής ευαισθησίας
  • γενική αλλαγή στη συνείδηση ​​(όπως και με πολλές άλλες ψυχοτρόπες ουσίες)
  • αλλοίωση της αντίληψης του χρόνου
  • ο χρόνος φαίνεται να κυλά πιο αργά (τα λεπτά κυλούν σαν ώρες)
  • ευαισθησία στο φως· τα φώτα εμφανίζονται πιο φωτεινά
  • μοτίβα στο σχήμα αστεριού και του ουράνιου τόξου γύρω από στοχευμένα φώτα
  • αυξημένη ανίχνευση της κίνησης στην περιφερειακή όραση
  • οπτικές απεικονίσεις με ανοιχτά και κλειστά μάτια (κοινές σε μέτρια ή μεγαλύτερη δόση)
  • υπνηλία, λήθαργος
  • διαστολή της κόρης του ματιού
  • αίσθηση της ενέργειας ή βούισμα στο νευρικό σύστημα/περιφερειακά άκρα
  • αναμνήσεις ζωντανεύουν

Αρνητικά

  • έντονα συναισθήματα φόβου
  • πονοκέφαλος, συνήθως καθώς η επίδραση υποχωρεί, μερικές φορές ξεκινά την επόμενη μέρα και μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες
  • ναυτία, αέρια, γαστρεντερική δυσφορία, ιδίως όταν τα μανιτάρια τρώγονται ωμά ή/και ξηρά
  • ήπια έως σοβαρή ανησυχία ή άγχος
  • ζάλη, σύγχυση
  • ζαλάδα ή λιποθυμία (σε περιπτώσεις χαμηλής αρτηριακής πίεσης)
  • μπορεί να επισπευθούν ή να επιδεινωθούν άδηλες ή προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές
  • διαταραχή της λειτουργικής μνήμης (μειωμένη ικανότητα να κάνει κάποιος εργασίες που απαιτούν την τρέχουσα ενθύμιση και προσοχή)



Λίστα επιδράσεων - Περιγραφή


Τα μανιτάρια που περιέχουν ψιλοκυβίνη παράγουν μοναδικές ψυχικές καταστάσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τη δόση και την ευαισθησία ενός ατόμου στην ψιλοκυβίνη, καθώς και της ψυχικής του κατάστασης και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται (set and setting). Για ελάχιστους ανθρώπους 0,25 του γραμμαρίου του Psilocybe cubensis (μικροποσότητα) είναι αρκετή για να τους ωθήσει σε πλήρεις καταστάσεις οραμάτων με ανοιχτά μάτια, δυσάρεστες κράμπες στο στομάχι ή αέρια και άλλες επιδράσεις υψηλής δόσης. Για άλλους, η ίδια ποσότητα θα είναι ελάχιστα (αν όχι καθόλου) αισθητή, προκαλώντας ενδεχομένως μια ελαφρά αίσθηση κρύου κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας και άλλες «κατώτατου ορίου» επιδράσεις. Οι σοφοί χρήστες υπολογίζουν τις μεμονωμένες αντιδράσεις τους σε όλα τα ενθεογόνα δοκιμάζοντας την αντίδρασή τους με τη λήψη μόνο μιας μικρής δόσης την πρώτη φορά.

Η οξεία τοξικότητα της ψιλοκυβίνης θεωρείται χαμηλή, εκτίμηση η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι οι αναφορές θανατηφόρας δηλητηρίασης από παραισθησιογόνα μανιτάρια είναι σπάνιες. Δηλητηρίαση μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση αυτοφυών μανιταριών όταν αντί για παραισθησιογόνα μανιτάρια συλλέγονται, κατά λάθος, άλλα τοξικά είδη.[14]

Μερικές από τις ακόλουθες επιδράσεις μπορούν να χαρακτηρίσουν τα αντίστοιχα επίπεδα που παρουσιάζονται. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι η ελάχιστη δόση που αναφέρεται για τις μεσαίες και υψηλές δόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και όσοι μπορούν να φτάσουν σε αυτές τις καταστάσεις με λιγότερο από 1,0 γραμμάριο Psilocybe cubensis είναι πολύ λίγοι. Ωστόσο, μπορεί να είστε ένας από αυτούς, οπότε να είστε προσεκτικοί.

Επιδράσεις Κατώτατου Ορίου: (από 0,25 γραμμάρια - 0,75 γραμμάρια Psilocybe cubensis)
Ελαφρό αίσθημα κρύου· λίγα αέρια ή ναυτία· αίσθημα νευρικότητας· μικρή διαστολή της κόρης του ματιού· ήπιες οπτικές αλλαγές στην όραση, συμπεριλαμβανομένων φώτων που εμφανίζονται πιο φωτεινά· τα φώτα έχουν μια «αστεροειδή» εμφάνιση και αντίληψη κίνησης με την περιφερειακή όραση· ίλιγγος· αίσθημα αυξημένης συναισθηματικής ευαισθησίας· όπως και άλλες οπτικές απεικονίσεις φωτισμού που σχετίζονται με αλλαγές στη νευροχημεία.

Επιδράσεις Μέτριας Δόσης: (0,75 γραμμάρια - 2,5 γραμμάρια Psilocybe cubensis)
Αίσθημα «κρύου»· αέρια ή/και δυσφορία στο στομάχι· ναυτία· διαστολή της κόρης τους ματιού· οπτικές απεικονίσεις με ανοιχτά μάτια: φώτα που εμφανίζουν αύρες· οπτικές απεικονίσεις σε αστεροειδές μοτίβο· αχλή σε χρώματα ουράνιου τόξου γύρω από τις φωτιστικές πηγές· τα φώτα εμφανίζονται πιο φωτεινά και συχνά «πιο όμορφα»· παρατηρείται κίνηση στην περιφερειακή όραση· μερικές φορές αυξημένη ικανότητα εστίασης, μερικές φορές μειωμένη ικανότητα εστίασης· οπτικό πεδίο που «αποσπά την προσοχή»· «διασκεδαστικό» οπτικό πεδίο· οπτικές απεικονίσεις με τα μάτια κλειστά: «κηλίδες» με μάτια κανονικά κλειστά που παίρνουν σχέδια, σχήματα, διαφορετικές μορφές· αυξημένη ικανότητα δημιουργικής απεικόνισης· αυθόρμητες λεπτομερείς εικόνες· αισθήματα διαστολής του χρόνου· αισθήματα «επιστροφής στο σπίτι και πάλι» (συχνά πιο έντονα για εκείνους που έχουν χρησιμοποιήσει μανιτάρια και άλλες φορές στο παρελθόν)· συναισθήματα του ανήκειν και της σύνδεσης· αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία· αυξημένη ικανότητα επικέντρωσης σε συναισθηματικά προβλήματα ή αναμνήσεις· πιθανότητα οι σκέψεις να «πιαστούν σε έναν βρόχο (λούπα)» / διεύρυνση ή/και καθυστέρηση σε μια ενιαία σκέψη ή συναίσθημα (συνήθως αρνητικό ή οδυνηρό)· συνειδητοποιήσεις για συναισθήματα του παρελθόντος· συνειδητοποιήσεις σχετικά με το πώς να ζεις· απόκτηση μιας νέας προοπτικής για το σημερινό τρόπο ζωής και των συμπεριφορών· αισθήματα σύνδεσης με τους άλλους· παρατήρηση πραγμάτων/καταστάσεων που συνήθως αγνοούνται ή θεωρούνται δεδομένα· αισθήματα θαυμασμού· φρόνημα· χαρά· θλίψη· απελπισία· θρησκευτική αφύπνιση· ευχαρίστηση/πληρότητα και ενδεχομένως άδηλες ψυχολογικές κρίσεις μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια.

Επιδράσεις Υψηλής Δόσης: (2,5 γραμμάρια - 10 γραμμάρια Psilocybe cubensis)
Όλες οι επιδράσεις από τη μέτρια δόση, συνήθως με ένα πολύ πιο άβολο «ανέβασμα»· πιο έντονη ναυτία (σπάνια καταλήγει στον εμετό)· μερικές φορές σημαντική ψυχική δυσφορία που συνδέεται με συναισθήματα φόβου και μάλιστα πολλές φορές συνοδευόμενα από μια αίσθηση του τύπου «Τι έχω κάνει στον εαυτό μου;» ή «Πόσο μακριά θα πάω;»· οι δυσάρεστες επιδράσεις του «ανεβάσματος» συνήθως περιορίζονται με την εξοικείωση και μεγαλύτερη γνώση σχετικά με την ασφάλεια και τη φύση των επιπτώσεων των μανιταριών. Οι Επιδράσεις Υψηλής Δόσης συνήθως χαρακτηρίζονται από απεικονίσεις με τα μάτια κλειστά οι οποίες είναι πολύ πιο περίτεχνες και «αγκαλιάζουν»· θρησκευτική αποκάλυψη· πνευματική αφύπνιση· επιθανάτιες εμπειρίες· η απώλεια του εαυτού· συνομιλία με φαινομενικά εξωτερικές, αυτόνομες οντότητες· ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις· απωθημένες αναμνήσεις έρχονται στην επιφάνεια· άδηλες ψυχολογικές κρίσεις μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια· μια αύξηση στην καλλιτεχνική αίσθηση και αντίληψη· έντονα συναισθήματα θαυμασμού, σύνδεσης, χαράς, φόβου. Οι Επιδράσεις Υψηλής Δόσης μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν υπερβολική διαστολή του χρόνου, με εμπειρίες λεπτών από λεπτοδείκτη ρολογιού τοίχου να βιώνονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα· κοίταγμα σε ρολόγια ή ψηφιακούς μετρητές όπου τα δευτερόλεπτα φαίνεται να χρειάζονται ολόκληρα λεπτά ώσπου να κυλήσουν. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιδράσεις είναι η αίσθηση της αφύπνισης για πρώτη φορά από την προηγούμενη κατάσταση ύπνου· το αίσθημα της απελευθέρωσης από ό,τι θεωρείται πλέον ως μια δια βίου κατάσταση παρεξήγησης. Παραδόξως, είναι αυτή η νέα αντίληψη που μοιάζει φυσιολογική και φυσική και η προηγούμενη ομιχλώδης αντίληψη φαίνεται να ήταν εξωπραγματική καθ' όλη τη διάρκεια. Ο ψυχοναύτης των «μαγικών» μανιταριών μπορεί να είναι πεπεισμένος ότι, από τη στιγμή που έχει αποκτηθεί, αυτή η συνειδητοποίηση είναι αδύνατο να χαθεί, αλλά ανεξήγητα την επόμενη μέρα είναι απλώς μια ανάμνηση.


Πιθανότητα εθισμού
Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης δεν είναι φυσικώς εθιστικά και ούτε είναι πιθανό να προκαλέσουν ψυχολογική εξάρτηση. Πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα διαπιστώνουν ότι η επιθυμία τους να κάνουν χρήση μανιταριών μειώνεται για ένα χρονικό διάστημα μετά τη χρήση τους. Όπως και με τις περισσότερες ουσίες, μερικοί άνθρωποι θα τα χρησιμοποιούν πιο συχνά από όσο θα τους έκανε να αισθάνονται άνετα.

Ανοχή
Υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα ανοχής μετά τη χρήση μανιταριών. Κάνοντας χρήση μαγικών μανιταριών δύο ημέρες στη σειρά είναι το πιθανότερο ότι θα οδηγήσει σε αρκετά μειωμένη εμπειρία τη δεύτερη ημέρα, ενώ εάν ξαναγίνει χρήση έπειτα από 10 μέρες ή περισσότερο, το αποτέλεσμα αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η ανοχή εμφανίζεται και σε μικροδόσεις μαγικών μανιταριών[15]. Το μικρότερο ενδεικνυόμενο διάστημα που προτείνεται από τους περισσότερους έμπειρους ψυχοναύτες είναι να μεσολαβεί μια περίοδος τουλάχιστον ενός μηνός πριν την επόμενη χρήση. Σε κάθε περίπτωση, η ανοχή στην ψιλοκυβίνη δεν οδηγεί σε φυσιολογική εξάρτηση όπως στην περίπτωση των οπιοειδών και του αλκοόλ.

Προβλήματα/Παρενέργειες
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν ναυτία ή/και τάση προς έμετο κατά τη διάρκεια των εμπειριών με μαγικά μανιτάρια, ειδικότερα με υψηλότερες δόσεις, αλλά εάν τηρηθεί το πρωτόκολλο σωστής χρήσης (ασιτία πολλών ωρών πριν τη λήψη) δεν είναι πιθανό να εμφανιστούν τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Άλλες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν άγχος, ανεπιθύμητες ή τρομακτικές σκέψεις και οράματα. Τα μαγικά μανιτάρια, αν και ίσως σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το LSD, δύνανται να επιταχύνουν ισχυρές, προσωρινές αλλαγές στις εμπειρίες ζωής και πραγματικότητας ενός ατόμου. Μπορεί να είναι μια ισχυρή ψυχοδραστική εμπειρία, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τις εμπειρίες, την ψυχική διάθεση και το περιβάλλον. Οι πρόσφατες εμπειρίες, ιδιαίτερα οι ισχυρές, ενδέχεται να έχουν σημαντική επίδραση σε ένα τριπ με μαγικά μανιτάρια. Σωματικά ή ψυχολογικά συνταρακτικά γεγονότα στις ημέρες πριν από ένα τριπ με μαγικά μανιτάρια ενδέχεται να εξελιχθούν σε πιο σοβαρή δυσφορία και ψυχολογικό τραύμα κατά το «ταξίδι». Είναι σημαντικό να είναι κάποιος προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο δύσκολων ή τρομακτικών νοητικών καταστάσεων, αλλά σε καμία περίπτωση να μην προκαταβάλλεται. Η φυσιολογική ομαλή ψυχολογική διάθεση σε ένα αρμονικό περιβάλλον είναι το πιθανότερο ότι θα οδηγήσουν σε μια ιδιαίτερη, αποκαλυπτική εμπειρία «ταξιδιού» με μανιτάρια ψιλοκυβίνης.

Το 2012 αναφέρθηκε ένα περιστατικό θανάτου σε μια 24χρονη λήπτη μοσχεύματος καρδιάς η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από μια καρδιακή ανακοπή 2-3 ώρες μετά τη λήψη άγνωστης ποσότητας «μαγικών» μανιταριών.[16] Η αυτοψία επιβεβαίωσε ένα υγιές καρδιακό αλλομόσχευμα (όχι αλλογενής αγγειοπάθεια). Η τοξικολογία του πλάσματος του αίματος αποκάλυψε ένα επίπεδο ψιλοκίνης των 30 mg/L (το οποίο είναι πολύ υψηλό σύμφωνα με την τοξικότητα από μαγικά μανιτάρια) και περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη των 4 mg/L. Δεν εντοπίστηκε αλκοόλ ή άλλα κοινά ναρκωτικά. Η αιτία του θανάτου προσδιορίστηκε με διορισμένους από το δικαστήριο εμπειρογνώμονες να είναι τοξικότητα από ψιλοκίνη.
Η τοξικότητα της ψιλοκυβίνης είναι χαμηλή (LD50= 280 mg/kg σε αρουραίους), ένα άτομο βάρους 60 κιλών θα πρέπει να καταναλώσει μέχρι 17 κιλά φρέσκα μανιτάρια για να φθάσει αυτή τη δόση.

Αντενδείξεις

  • Μην χειρίζεστε βαριά μηχανήματα. Μην οδηγείτε.
  • Η λήψη μανιταριών ψιλοκυβίνης ενδέχεται να αυξήσει δραματικά την επίδραση εάν προηγουμένως λάβατε αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ). Τα MAO φάρμακα/ουσίες περιλαμβάνουν τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά χάπια Nardil (φαινελζίνη), Parnate (τρανυλκυπρομίνη), Marplan (ισοκαρβοξαζίδιο), Eldepryl (L-δεπρενύλη), και Aurorex ή Manerix (μοκλοβεμίδη). Η αγιαχουάσκα επίσης περιέχει αναστολείς ΜΑΟ (χαρμίνη και χαρμαλίνη). Ελέγξτε με το γιατρό σας αν δεν είστε σίγουρος για το αν το φάρμακό σας είναι αναστολέας της ΜΑΟ.
  • Εάν επί του παρόντος βρίσκεστε σε συναισθηματική ή ψυχολογική αναστάτωση στην καθημερινή σας ζωή πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή χρήσης ψυχοδηλωτικών ουσιών όπως είναι τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία.
  • Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας ή πρώιμη έναρξη ψυχική ασθένειας πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί, διότι είναι γνωστό πώς οι ψυχοτρόπες ουσίες όπως τα μαγικά μανιτάρια μπορούν να ενεργοποιήσουν τα άδηλα ψυχολογικά και ψυχικά προβλήματα.


Σημ.: το κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικές χημικές ουσίες. Οι πληροφορίες που αναρτώνται εδώ προέρχονται από έρευνες και δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως συστάσεις. Το κάθε άτομο ενδέχεται να ανταποκριθεί διαφορετικά στην ίδια δοσολογία. Κάτι που είναι ασφαλές για έναν μπορεί να είναι θανατηφόρο για κάποιον άλλον.
Ο συνετός ψυχοναύτης ξεκινά πάντοτε από τη χαμηλότερη δόση. Καλείται ο κάθε ψυχοναύτης να διασταυρώνει τις πληροφορίες με αυτές από διαφορετικές πηγές, προτού προβεί σε οιαδήποτε κίνηση.







Ιατρική χρήση

Ερευνητές ψυχοφαρμακολογίας, νευροψυχοφαρμακολογίας και ψυχιατρικής όπως ο Ντέιβιντ Νατ και Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις, ζητούν να αρθεί το υπάρχον απαγορευτικό κατεστημένο για την μελέτη των επιδράσεων της ψιλοκυβίνης σε ασθενείς ώστε να είναι εφικτή η ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπειών διαφόρων ψυχικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων αθροιστικών κεφαλαλγιών, που ακολουθούνται από πολλές ανέκδοτες αναφορές για οφέλη.[17]

Υπάρχουν επίσης μελέτες οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις με μανιτάρια ψιλοκυβίνης τα οποία επέφεραν πλήρη ύφεση τόσο σε περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) και περιπτώσεις κλινικής κατάθλιψης σχετιζόμενης με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (και οι δύο είναι ευρέως διαδεδομένες και εξουθενωτικές καταστάσεις ψυχικής υγείας). Τα αποτελέσματα πλήρους ύφεσης ήταν άμεσα και διήρκεσαν μέχρι και αρκετούς μήνες μετά, σε αντιδιαστολή με τα τρέχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία συχνά έχουν πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα[18] και συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες.[19] Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στο Imperial College του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins, συμπεραίνουν, ότι όταν η ψιλοκυβίνη χρησιμοποιείται σωστά δρα ως αντικαταθλιπτικό, όπως προκύπτει από μελέτες με fMRI τομογραφίες εγκεφάλου.[20]


Νομικό καθεστώς

Τα μανιτάρια που περιέχουν ψιλοκίνη και ψιλοκυβίνη είναι γνωστά ως παραισθησιογόνα ή «μαγικά» μανιτάρια. Η ψιλοκίνη και ψιλοκυβίνη είναι ελεγχόμενες ουσίες υπό το Παράρτημα 1 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 περί ψυχοτρόπων ουσιών, έτσι ώστε όλα τα κράτη μέλη να ελέγχουν αντίστοιχα. Ωστόσο, ο έλεγχος των ίδιων των μανιταριών ερμηνεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε όλη την Ευρώπη - αυτό μπορεί να αντανακλά το βαθμό στον οποίο καλλιεργούνται ελεύθερα σε ορισμένες προϋποθέσεις, και το γεγονός ότι φαίνεται να είναι ένα κάπως τοπικό φαινόμενο.

Σε ορισμένες χώρες, η νομοθεσία αναφέρει ρητά τα παραισθησιογόνα μανιτάρια ως μια ελεγχόμενη ουσία και απαγορεύει την πώληση ή κατοχή τους. Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν απλώς τα μανιτάρια ως τις ελεγχόμενες ουσίες της ψιλοκίνης και ψιλοκυβίνης σε μορφή ένωσης. Άλλες χώρες εξετάζουν τον σκοπό της πράξης· απαγορεύουν την καλλιέργεια, κατοχή ή πώληση μόνο κατά την έννοια της κατάχρησης.


Σχετικοί σύνδεσμοι

- Ψιλοκυβίνη και Προσωπικότητα
- Η Ψιλοκυβίνη και οι Μυστικιστικές Εμπειρίες

_______
Παραπομπές
1: Αν και μερικές φορές φημολογείται ότι οι Αζτέκοι αποθήκευαν τα μανιτάρια τους στο μέλι, δεν υπάρχει αντιλογία ως προς το αν το μέλι μπορεί στην πραγματικότητα να διατηρήσει τα μανιτάρια. Ο Jonathon Ott αναφέρει ότι «η ταρίχευση στο μέλι είναι άχρηστη για τη συντήρηση των μανιταριών.» [Jonathon Ott, Pharmacotheon (City: Publisher, 1993). Σημειώσεις για την ενότητα με την ψιλοκυβίνη]. Αν και οι ερασιτεχνικοί πειραματισμοί έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι τουλάχιστον κάπως αποτελεσματικό, δεν πιστεύεται ότι οι Αζτέκοι πραγματικά χρησιμοποιούσαν αυτήν την τεχνική.
2: John W. Allen, Teonanacatl: Ancient and Contemporary Shamanic Mushroom Names of Mesoamerica and other Regions of the World (City: Publisher, 1997) 3.
3: John W. Allen, Teonanacatl: Ancient and Contemporary Shamanic Mushroom Names of Mesoamerica and other Regions of the World (City: Publisher, 1997) 3.
4: John W. Allen, προσωπική αλληλογραφία με το Erowid, 1999.
5: Richard Evans Schultes, δελτία του βοτανολογίου του Χάρβαρντ.
6: Heim R. (1957). "Notes préliminaires sur les agarics hallucinogènes du Mexique" [Προκαταρκτικές σημειώσεις σχετικά με τα παραισθησιογόνα αγαρικά μανιτάρια του Μεξικού]. Revue de Mycologie (στα Γαλλικά) 22 (1): 58–79.
7: Hofmann A, Frey A, Ott H, Petrzilka T, Troxler F. (1958). "Konstitutionsaufklärung und Synthese von Psilocybin" [Η σύσταση και η σύνθεση της ψιλοκυβίνης]. Βιολογικές Επιστήμες Κυτταρικής και Μοριακής (στα Γερμανικά)
8: Hofmann A, Heim R, Brack A, Kobel H. (1958). "Psilocybin, ein psychotroper Wirkstoff aus dem mexikanischen Rauschpilz Psilocybe mexicana Heim" [Ψιλοκυβίνη, μια ψυχοτρόπος ουσία από το Μεξικανικό μαγικό μανιτάρι Psilocybe mexicana Heim]. Experientia (στα Γερμανικά)
9: Wasson RG (1957). "Seeking the magic mushroom". Περιοδικό Life (13 Μαΐου 1957): 100-120
10: Ο όρος «μαγικό» μανιτάρι επινοήθηκε από τον συντάκτη του άρθρου, του περιοδικού Life του Wasson το 1957, παρά τις επιφυλάξεις του Wasson σχετικά με τον όρο. [Peter Stafford. Psychedelics Encyclopedia. 236]
11: 21 USC Κεφάλαιο 13 Ενότητα 812. Drug Abuse Prevention and Control Act of 1970 γνωστό και ως "Controlled Substances Act of 1970".
12: MacLean, K. A., Johnson, M. W., & Griffiths, R. R. (2011). Mystical Experiences Occasioned by the Hallucinogen Psilocybin Lead to Increases in the Personality Domain of Openness. Journal of Psychopharmacology. doi: 10.1177/0269881111420188
13: Griffiths RR, Richards WA, McCann U, Jesse R. (2006). "Psilocybin can occasion mystical-type experiences having substantial and sustained personal meaning and spiritual significance" (PDF). Psychopharmacology 187 (3): 268–83. doi:10.1007/s00213-006-0457-5. PMID 16826400
14: emcdda.europa.eu σύνδεσμος: http://www.emcdda.europa.eu/attachements.cfm/att_44767_EL_Dif15EL.pdf
Πηγές του άρθρου: wikipedia, erowid, emcdda
15. Μικροδόσεις μανιταριών ψιλοκυβίνης και καταγραφή εμπειριών [preludiance forum]
16. Θάνατος έπειτα από κατάποση «μαγικών» μανιταριών σε λήπτη μοσχεύματος καρδιάς [preludiance]
17. Sun-Edelstein, C.; Mauskop, A. (2011). "Alternative headache treatments: Nutraceuticals, behavioral and physical treatments". Headache: The Journal of Head and Face Pain 51 (3): 469–483. doi:10.1111/j.1526-4610.2011.01846.x. PMID 21352222
18. "Effects of Psilocybin in Obsessive-Compulsive Disorder".:"In spite of the established efficacy of potent 5-HT reuptake inhibitors in the treatment of OCD ... the length of time required for improvement of patients undergoing treatment with 5-HT reuptake inhibitors appears to be quite long ... and the percentage of patients having satisfactory responses may only approach 50 percent, and most patients that do improve only have a 30 to 50% decrease in symptoms (Goodman et al., 1990)"
19. "Effects of Psilocybin in Obsessive-Compulsive Disorder" [maps.org].
20. Mason, Stuart. "Your brain on 'shrooms: fMRI elucidates neural correlates of psilocybin psychedelic state." Medical Xpress. 29 02 2012
ετικέτες: μανιτάρια ψιλοκυβίνης, μαγικά μανιτάρια, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate