Δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας

Ευρετήριο λημμάτων

Δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας (το), (αγγλ. Default mode network, DMN)
Άλλες κοινές ονομασίες: δίκτυο προεπιλεγμένης κατάστασης (default state network)· default network· δίκτυο εξ ορισμού λειτουργίας· δίκτυο αρνητικού καθήκοντος (task-negative network).

δίκτυο πρεπιλεγμένης λειτουργίας, ψιλοκυβίνη, fMRI, MRI, CBF, οριμός, λήμμα, psychedelic wiki, βικιπαίδεια
Από έρευνα του Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις
και συνεργατών, η αποτύπωση σε fMRI
δείχνει τη μειωμένη ροή του αίματος
έπειτα από λήψη ψιλοκυβίνης ενδοφλεβίως
Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας είναι ένα πλέγμα διασυνδεδεμένων περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο καθήκον. Ενεργοποιείται όμως όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ονειροπόλησης ή όταν το μυαλό τους περιπλανάται.

Τα τελευταία χρόνια το 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας'  αποτέλεσε θέμα αιχμής  στις νευροεπιστήμες. Στην πραγματικότητα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την κατάσταση συνείδησης, αλλά μια ερμηνεία είναι ότι η δραστηριότητα αυτού του δικτύου μπορεί να αναφέρεται σε ό,τι βιώνουμε ως εσωτερικό μας μονόλογο και ίσως συμβάλει στην δημιουργία αίσθησης περί του εαυτού μας.

Βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η ψιλοκυβίνη, το ενεργό συστατικό στα «μαγικά» μανιτάρια -όπως και το αγιαχουάσκα- μειώνει την δραστηριότητα στο 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας' στον εγκέφαλο. Και θεώρησαν ότι με παρεμβολή στο 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας' θα μπορούσαν ίσως να ερμηνευθούν τα αποτελέσματα της χρήσης των ψυχοδηλωτικών ουσιών τα οποία συχνά οι χρήστες περιγράφουν ως ένα είδος αποσύνθεσης του εαυτού ή ακόμα την αίσθηση ενότητας με το σύμπαν.

Ο Ρόμπιν Κάρχαρτ Χάρις, ο νευροεπιστήμονας ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για την ψιλοκυβίνη, ανακοίνωσε στο Επιστημονικό Συνέδριο για τα Ψυχοδηλωτικά 2013, τα καινούργια ευρήματα  που προέκυψαν από την χρήση μιας  μεθόδου  που ονομάζεται μαγνητοεγκεφαλογραφία (magnetoencephalography), μέσω της οποίας αποτυπώνεται και παρακολουθείται η εγκεφαλική  δραστηριότητα με μεγαλύτερη ευκρίνεια και σε μικρότερο χρόνο από όσο το fMRI. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ψιλοκυβίνη  όχι μόνο επηρεάζει το 'δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας' αλλά παράλληλα διαταράσσει και έναν συγκεκριμένο τύπο της ρυθμικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Φως στη δραστηριότητα των επιδράσεων των «μαγικών» μανιταριών σε έρευνες απεικόνισης του εγκεφάλου
ετικέτες: δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, default mode network, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate