Εθνοβοτανική

Ευρετήριο λημμάτων

Εθνοβοτανική (η), (αγγλ. ethnobotany)

εθνοβοτανική, εθνοβοτανολόγοι, ethnobotany, ορισμός, λήμμα, psychedelic wiki
Εθνοβοτανολόγοι επί τω έργω
Η εθνοβοτανική (από το «εθνολογία» - μελέτη του πολιτισμού και «βοτανική» - μελέτη των φυτών) είναι η επιστημονική μελέτη των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων και των φυτών. Οι εθνοβοτανολόγοι αποσκοπούν στην καταγραφή, περιγραφή και επεξήγηση των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των πολιτισμών και τις χρήσεις των φυτών, εστιάζοντας κυρίως στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα φυτά, με ποιο τρόπο έχουν διαχειριστεί και πώς έγιναν αντιληπτά στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση τους ως τρόφιμα, είδη ένδυσης, νόμισμα, τελετουργικό, ως ιατρική, χρωστική ουσία, ως δομικά υλικά, ως καλλυντικά και πολλά άλλα.

Ξεκινώντας από τον 20ο αιώνα, το πεδίο της εθνοβοτανικής γνώρισε μια μετατόπιση από την πρώτη συλλογή δεδομένων σε μεγαλύτερο μεθοδολογικό και εννοιολογικό αναπροσανατολισμό. Αυτή είναι και η αρχή της ακαδημαϊκής εθνοβοτανικής. Ο λεγόμενος «πατέρας» του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου είναι ο Ρίτσαρντ Σούλτες ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν επινόησε τον όρο «Εθνοβοτανική».

Σήμερα, στον τομέα της εθνοβοτανικής απαιτείται ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: βοτανική εκπαίδευση για τον εντοπισμό και τη διατήρηση των δειγμάτων των φυτών· ανθρωπολογική εκπαίδευση για την κατανόηση των πολιτιστικών αντιλήψεων γύρω από την αντίληψη των φυτών· γλωσσική κατάρτιση, τουλάχιστον αρκετή για να μεταγράψει τοπικούς όρους και να γίνει κατανοητή η φυσική μορφολογία, το συντακτικό και η σημασιολογία.
ετικέτες: εθνοβοτανική, ethnobotany, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate