Σκληρώτιο

Ευρετήριο λημμάτων

Σκληρώτιο (το), (αγγλ. sclerotium, sclerotia στον πληθυντικό).

σκληρώτιο, sclerotium, κύκλος ζωής, μανιτάρι, μύκητας, psychedelic wiki
Ο κύκλος ζωής
του σκληρώτιου
Η λέξη σκληρώτιο προέρχεται από τη λέξη σκληρό. Τα σκληρώτια καλούνται και «μαγικές» τρούφες (αγγλ. "magic" truffle) λόγω των σκληρωτίων που παράγονται και από τα μανιτάρια με ψυχοδραστικές ιδιότητες.

Το σκληρώτιο είναι μια συμπαγής σκληρή μάζα μυκηλίου που περιέχει αποθέματα τροφής. Ένας ρόλος των σκληρωτίων είναι να μπορούν να επιβιώσουν σε περιβαλλοντικές ακρότητες και φυσικά φαινόμενα όπως το ψύχος και η πυρκαγιά. Σε ορισμένους ανώτερους μύκητες όπως η ερυσίβη και άλλα μανιτάρια, τα σκληρώτια αποκολλούνται και παραμένουν αδρανή μέχρι να αποκατασταθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης.

Τα σκληρώτια αρχικά κατηγοριοποιήθηκαν εσφαλμένα ως μεμονωμένοι οργανισμοί και περιγράφησαν ως ξεχωριστό είδος μέχρι που ο Louis René Tulasne απέδειξε το 1853 ότι τα σκληρώτια είναι μόνο ένα στάδιο στον κύκλο ζωής ορισμένων μυκήτων. Η περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι αυτό το στάδιο εμφανίζεται σε πολλούς μύκητες που ανήκουν σε πολλές διαφορετικές ομάδες.

Τα σκληρώτια είναι σημαντικά στην κατανόηση του κύκλου ζωής και την αναπαραγωγή των μυκήτων, ως πηγή τροφής, ως φάρμακο και στη γεωργική διαχείριση του σαρακιού (είδος παρασιτικού σκουληκιού).

Παραδείγματα μυκήτων που σχηματίζουν σκληρώτια είναι η ερυσιβώδης όλυρα (Claviceps purpurea), Polyporus tuberaster, αρκετά μανιτάρια του γένους Psilocybe, Conocybe cyanopus, Sclerotium delphinii και πολλά είδη στην οικογένεια Sclerotiniaceae (Σκληρωτινοειδή).
ετικέτες: σκληρώτιο, sclerotium, μαγική τρούφα, magic truffle, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate