Φλωρεντιανός κώδικας

Ευρετήριο λημμάτων

Φλωρεντιανός Κώδικας (ο), ή Κώδικας της Φλωρεντίας (αγγλ. Florentine Codex)

Ο Φλωρεντιανός κώδικας είναι ένα εθνογραφικό ερευνητικό έργο του 16ου αιώνα στην Κεντρική Αμερική από το Φραγκισκανό μοναχό Μπερναρντίνο ντε Σαχαγκούν (Bernardino de Sahagún). Ο Bernardino αρχικά το ονόμασε: La Historia Universal de las Cosas de Nueva España (στα αγγλικά: the Universal History of the Things of New Spain) που μεταφράζεται: η 'Παγκόσμια Ιστορία των πραγμάτων της νέας Ισπανίας'. Μετά από μια λάθος μετάφραση δόθηκε το όνομα "Historia general de las cosas de Nueva España".

Αναφέρεται κοινώς ως "The Florentine Codex" λόγω του ότι  το αρχείο της ιταλικής βιβλιοθήκης κρατά το καλύτερα διατηρημένο χειρόγραφο. Σε συνεργασία με τους Αζτέκους, που ήταν πρώην μαθητές του, ο Μπερναρντίνο διεξήγαγε έρευνα, οργάνωσε τα ντοκουμέντα, έγραψε και επιμελήθηκε τα ευρήματά του που ξεκινούν από το 1545 μέχρι το θάνατό του το 1590. Το συνολικό έργο αποτελείται από 2.400 σελίδες που οργανώνονται σε δώδεκα βιβλία με πάνω από 2.000 εικονογραφήσεις από γηγενείς καλλιτέχνες, προσφέροντας ζωντανές εικόνες της εποχής αυτής. Τεκμηριώνει την κουλτούρα, τη θρησκευτική κοσμολογία (κοσμοθεωρία) και τελετουργικές πρακτικές, την κοινωνία, την οικονομία, και τη φυσική ιστορία του λαού των Αζτέκων.

Ένας μελετητής περιέγραψε τον Κώδικα της Φλωρεντίας ως «μια από τις πιο αξιόλογες εκθέσεις ενός μη-δυτικού πολιτισμού που συντάχθηκε ποτέ». Ο Charles E. Dibble και ο Arthur J. O. Anderson ήταν οι πρώτοι που μετέφρασαν τον Κώδικα από τη γλώσσα Νάουατλ (Nahuatl) στην αγγλική γλώσσα, σε ένα έργο που πήρε 30 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Από την 1η Νοεμβρίου 2012, η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη προσφέρει σαρώσεις υψηλής ανάλυσης όλων των τόμων του Φλωρεντιανού Κώδικα.
ετικέτες: φλωρεντιανός κώδικας, κώδικας της φλωρεντίας, florentine codex, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 | | A comment?
0 responses to “ Φλωρεντιανός κώδικας ”

Leave a Reply

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate