Άλντους Χάξλεϋ (Aldous Huxley)

Προσωπικότητες

Άλντους Χάξλεϋ (Aldous Huxley), (26 Ιουλίου 1894 - 22 Νοεμβρίου 1963)


Άλντους Χάξλεϋ, Χάξλεϊ, Aldous Huxley, psychedelic wiki

Ο Άλντους Χάξλεϋ (επίσης και Χάξλεϊ) ήταν ένας Άγγλος μυθιστοριογράφος και κριτικός. Το πλήρες όνομά του ήταν Aldous Leonard Huxley. Μέλος διάσημης οικογένειας επιστημόνων, έμεινε σχεδόν τυφλός κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Ήτον, αλλά συνέχισε τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Ο Χάξλεϋ ήταν ανθρωπιστής (ουμανιστής), ειρηνιστής, φιλόσοφος, αντικομφορμιστής που χρησιμοποιούσε τα γραπτά του για να περάσει τις ιδέες του στο κοινό του.

Αργότερα άρχισε να ενδιαφέρεται για πνευματικά θέματα όπως η παραψυχολογία και ο φιλοσοφικός μυστικισμός, συγκεκριμένα ενδιαφερόταν για τη Νεο-Βεντάντα του Σουάμι Βιβεκανάντα και τον Οικουμενισμό (ουνιβερσαλισμός). Στην ηλικία των 22 ετών ξεκίνησε την συγγραφική του σταδιοδρομία. Το περιφημότερο έργο του είναι ο «Θαυμαστός καινούριος κόσμος», μια εφιαλτική, προφητική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό. Γνωστός είναι επίσης και για το έργο του "Το νησί" (1962), ένα οικολογικό και ανθρωπιστικό μανιφέστο το οποίο θεωρείται προπομπός του κινήματος των Χίπις.

Τον Μάιο του 1953, σε ηλικία 59 ετών, ο Χάξλεϋ δοκίμασε μεσκαλίνη μέσω του Χάμφρι Όσμοντ, μια εμπειρία που περιέγραψε στο βιβλίο του 'Οι Πόρτες της Αντίληψης' (The Doors of Perception), το όνομα που δανείστηκε και ο Τζιμ Μόρισον κατά τη δημιουργία του μουσικού σχήματος "The Doors".

Δύο χρόνια αργότερα, το 1955, ο Άλντους Χάξλεϋ δοκίμασε LSD μέσω του Al Hubbard. Ο Χάξλεϋ είχε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον θάνατο και τη διαδικασία του θανάτου καθ' αυτή, καθώς και για τις πνευματικές/ψυχικές καταστάσεις που επιτυγχάνονται μέσω των ψυχοδηλωτικών ουσιών. Καθώς η πρώτη σύζυγός του Μαρία πέθαινε από καρκίνο το 1955, χρησιμοποίησε υπνωτικές τεχνικές για να της μιλήσει μέσω της μνήμης των εκστατικών εμπειριών που η ίδια είχε νωρίτερα στη ζωή της. Στη συνέχεια, το 1963, μετά από αίτημά του, η δεύτερη σύζυγός του και συνεργάτης Laura Huxley (Λόρα Χάξλεϋ) του χορήγησε LSD, λίγες ώρες πριν από το θάνατό του.
ετικέτες: Άλντους Χάξλεϋ, Άλντους Χάξλεϊ, Aldous Huxley, βιογραφικό, λήμμα, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate