Ρίτσαρντ Έβανς Σούλτες (Richard Evans Schultes)

Προσωπικότητες

Ρίτσαρντ Έβανς Σούλτες (Richard Evans Schultes), (12 Ιανουαρίου 1915 - 10 Απριλίου 2001)


Ρίτσαρντ Έβανς Σούλτες, Richard Evans Schultes, psychedelic wiki

Ο Ρίτσαρντ Έβανς Σούλτες (Richard Evans Schultes), ήταν βιολόγος και μπορεί να θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης Εθνοβοτανικής, για τις μελέτες του της χρήσης των φυτών στους αυτόχθονες πληθυσμούς (ειδικά σε αυτόχθονες λαούς της Αμερικής), συμπεριλαμβανομένων των ενθεογόνων και των παραισθησιογόνων φυτών (κυρίως στο Μεξικό και τον Αμαζόνιο), για τη δια βίου συνεργασία του με χημικούς και για την χαρισματική επιρροή του ως εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε έναν αριθμό σπουδαστών και συναδέλφων του, για τα δημοφιλή βιβλία του και την ανάληψη σημαντικών θέσεων σε μουσεία και βοτανικούς κήπους. Το ενδιαφέρον του Σούλτες για τα ενθεογόνα και τις εν γένει ψυχοτρόπες ουσίες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα του Χάινριχ Κλούβερ (Heinrich Klüver).

Το βιβλίο του Σούλτες 'The Plants of the Gods: Their Sacred, Healing, and Hallucinogenic Powers' (1979), σε συνεργασία με τον χημικό Άλμπερτ Χόφμαν, ο οποίος ανακάλυψε το LSD, θεωρείται το μεγαλύτερο δημοφιλές έργο του: ποτέ δεν ήταν εξαντλημένο και αναθεωρήθηκε το 2001 σε μια διευρυμένη δεύτερη έκδοση, η οποία βασίζεται σε μια γερμανική μετάφραση από τον Christian Ratsch (1998).

Ο Ρίτσαρντ Σούλτες, απόφοιτος του Χάρβαρντ, ήταν ένας βοτανικός εξερευνητής, εθνοβοτανολόγος και οικολόγος. Για την έρευνα της προπτυχιακής διατριβής του στο Χάρβαρντ, ταξίδεψε στην Οκλαχόμα με τον Weston LaBarre το 1936 για να μελετήσει τη χρήση του πεγιότ μεταξύ των αυτοχθόνων βορειοαμερικανών Kiowa. Μάλιστα η βοτανική έρευνα πεδίου που έκανε ζώντας κοντά στους αυτόχθονες κατοίκους του επέτρεψαν να είναι από τους πρώτους λευκούς που επεσήμανε την καταστροφή του Αμαζονίου και τον αφανισμό των γηγενών κατοίκων του. Το 1938 ταξίδεψε στην Οαχάκα του Μεξικό με τον Pablo Reko να αναζητήσει την ταυτότητα του τεονανακάτλ. Αυτός και ο Reko σημείωσαν επιτυχία στον προσδιορισμό του είδους των μανιταριών που χρησιμοποιούνται από τους ινδιάνους Μαζατέκους και ήταν οι πρώτοι δυτικοί που κατέγραψαν το συγκεκριμένο είδος που χρησιμοποιείται για τις ψυχοδραστικές του ιδιότητες.

Το 1939 ο Σούλτες ταξίδεψε και πάλι στο Μεξικό σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να εξακριβωθεί η ταυτότητα του ololiuqui (Turbina corymbosa). Ταξίδεψε σε όλο το Μεξικό για μερικά χρόνια ερευνώντας και συλλέγοντας βοτανικά φάρμακα, παραισθησιογόνα, και δηλητήρια, πριν από την απόκτηση του διδακτορικού από το Χάρβαρντ το 1941. Έπειτα τον βρήκε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος όπου προσλήφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρει μια πηγή καουτσούκ στον Αμαζόνιο και ανάλωσε 10 χρόνια από την ζωή του σε εκείνη την έρευνα.

Ο Σούλτες ήταν πολυγραφότατος συγγραφέας, δημοσίευσε πάνω από 450 επιστημονικές εργασίες και εννέα βιβλία σχετικά με την Εθνοβοτανική και αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο. Έχει λάβει πολλά βραβεία για το έργο του, συμπεριλαμβανομένου του Σταυρού του Boyaca (υψηλότερη τιμή Κολομβίας), το ετήσιο Χρυσό Μετάλλιο του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής (World Wildlife Fund), το βραβείο Tyler Περιβαλλοντικών Κατορθωμάτων και το Χρυσό Μετάλλιο Linnean (το υψηλότερο βραβείο στον τομέα της βοτανικής).
ετικέτες: Ρίτσαρντ Σούλτες, Richard Evans Schultes, βιογραφικό, λήμμα, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate