Ντατούρα (Datura spp.)

Ευρετήριο λημμάτων

ντατούρα, δατούρα, τατουλα, στραμώνιο, datura, stramonium, psychedelic wiki, φυτό, ορισμός, βικιπαίδεια
Datura stramonium

Βοτανική ταξινόμηση

Οικογένεια: Στρυχνοειδή (Solanaceae)
Γένος: Ντατούρα (Datura) Carl Linnaeus (1753)
Είδη: stramonium· metei· ceratocaula· inoxia...

Ταξινόμηση ουσιών

Κατηγορία ψυχοτρόπων: Παραληρηματικό


Ντατούρα (η), (αγγλ. Datura)
κοινές ονομασίες στα αγγλικά: angel's trumpet, jimson weed, moonflower.
κοινές ονομασίες στα ελληνικά: διαβολόχορτο, βρομόχορτο, τάτουλα, δατούρα, στραμώνιο (αναφέρεται στη Datura stramonium).


Η Ντατούρα είναι ονομασία γένους φυτών που περιλαμβάνει διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων τα: Datura ceratocaula, Datura inoxia, Datura metei, Datura stramonium κ.α. Η προέλευση της λέξης datura προέρχεται από τη Σανσκριτική γλώσσα (dhatūrā -> धतूरा ).

Η Ντατούρα είναι μια ξυλώδης μονοετής πόα που μπορεί να φτάσει έως και 2 μέτρα ύψος. Απαντά και στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα απαντά το είδος Datura stramonium (Δατούρα η στραμώνιος), το οποίο είναι αυτοφυές και φύεται σε ακαλλιέργητους αγρούς και πετρώδεις τοποθεσίες. Τα άνθη του είναι μεγάλα με μήκος 6-10 εκ. λευκά ή ροδοϊώδη σε σχήμα τρομπέτας με κατεύθυνση προς τα επάνω. Τα περισσότερα μέρη του φυτού περιέχουν ατροπίνη, σκοπολαμίνη και υοσκυαμίνη αλλά οι κύριες συγκεντρώσεις είναι στους σπόρους και στα άνθη.

Λόγω της παρουσίας των εν λόγω ουσιών, η ντατούρα έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε μερικούς πολιτισμούς ως δηλητήριο και ως παραισθησιογόνο. Έχει μια μακρά ιστορία χρήσης τόσο στη Ν. Αμερική όσο και στην Ευρώπη και είναι γνωστό για την πρόκληση παραληρήματος και δηλητηριάσεις σε ανενημέρωτους χρήστες.

Η ντατούρα ανήκει στα αντιχολινεργικά παραληρηματικά, τα οποία δεν θεωρούνται ότι ανήκουν στα ψυχοδηλωτικά, αν και έχουν πολλά κοινά ιστορικά, πολιτισμικά, και φαρμακολογικά με άλλες ουσίες που λαμβάνονται για τις ψυχοτρόπες ιδιότητές τους. Ονομάζονται αντιχολινεργικά διότι μπλοκάρουν τη δράση της ακετυλοχολίνης, μια ουσία του νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τη συστολή των σκελετικών μυών και επίσης παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη χημεία του εγκεφάλου.

Ονομάζονται παραληρηματικά, επειδή λόγω του ισχυρού συνδυασμού των αντιχολινεργικών ουσιών που περιέχει η ντατούρα, η μέθη παράγει συνήθως αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα ενός αντιχολινεργικού παραληρηματικού (σε αντίθεση με τις παραισθήσεις): τα αποτελέσματά τους σε υψηλές δόσεις περιλαμβάνουν ασυνάρτητη ομιλία, αποπροσανατολισμό, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, που συχνά ακολουθούνται από κατάθλιψη και αμνησία για το χρονικό διάστημα της μέθης. Μια πλήρη ανικανότητα να διαφοροποιηθεί η πραγματικότητα από τη φαντασία, υπερθερμία, ταχυκαρδία, παράξενη και ενδεχομένως βίαιη συμπεριφορά και έντονη μυδρίαση (διαστολή της κόρης των ματιών) με αποτέλεσμα την οδυνηρή φωτοφοβία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Έντονη αμνησία είναι μια άλλη συχνά αναφερόμενη επίδραση. Δεν υπάρχει άλλη ψυχοτρόπος ουσία που έλαβε τόσες πολλές και σοβαρές αρνητικές αναφορές εμπειρίας από ψυχαγωγική χρήση (recreational use) όσο η ντατούρα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που περιγράφουν τη χρήση της ντατούρα βρίσκουν τις εμπειρίες τους εξαιρετικά δυσάρεστες ψυχικά αλλά και σωματικά επικίνδυνες.

Αυτά τα παράγωγα τροπανίου, το πλέον ισχυρό και σημαντικό εκ των οποίων είναι η σκοπολαμίνη, απαντώνται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε διάφορα φυτά της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae ή κοινώς nightshade), μεταξύ των οποίων και η Belladonna (Atropa belladonna) που είναι στενά συγγενικό είδος με τη ντατούρα, ο μανδραγόρας (Mandragora officinarum), ο Υοσκύαμος ο μέλας (Hyoscyamus niger), το στραμώνιο ή Δατούρα η στραμώνιος (Datura stramonium) και πάνω από είκοσι άλλα είδη Υοσκύαμου και Ντατούρας.
ετικέτες: ντατούρα, δατούρα, στραμώνιο, datura, stramonium, τάτουλα, τάτουλας, βρομόχορτο, διαβολόχορτο, angel's trumpet, jimson weed, moonflower, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 | | A comment?
0 responses to “ Ντατούρα (Datura spp.) ”

Leave a Reply

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate