Κεταμίνη (KET)

Ευρετήριο λημμάτων

Κεταμίνη (η), (αγγλ. ketamine)

κεταμίνη, ketamine, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, βικιπαίδεια, psychedelic wiki
Η χημική δομή
της κεταμίνης

Η κεταμίνη, C13H16CINO, είναι μια ουσία που ανήκει στην χημική ομάδα Αρυλοκυκλοεξυλαμίνες και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει διασχιστική-παραισθησιογόνο επίδραση.

Η κεταμίνη ανήκει στην ομάδα ψυχοτρόπων: Διασχιστικά. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Αντίθετα από τα παραδοσιακά αναισθητικά, λειτουργεί «αποκόπτοντας» ουσιαστικά τον εγκέφαλο από το σώμα. Με κανένα εξωτερικό ερέθισμα να μεταφέρεται στον εγκέφαλο από το νευρικό σύστημα, η αντίληψη διευρύνεται για να καλύψει το κενό που έμεινε από τις εκλιπούσες αισθήσεις, δημιουργώντας μια παραισθησιογόνο κατάσταση.

Χρήση ως ψυχεδελική ουσία

Οι επιδράσεις της κεταμίνης κυμαίνονται (σε χαμηλότερες δόσεις) από ήπια κατάσταση μέθης, ονειρική σκέψη, αδέξια ή «ρομποτική» κίνηση με απώλεια της ισορροπίας, καθυστερημένες ή μειωμένες αισθήσεις, ίλιγγος, ενίοτε ερωτικά συναισθήματα, αυξημένη κοινωνικότητα, και μια ενδιαφέρουσα αίσθηση θεώρησης του κόσμου με διαφορετικό τρόπο, και (σε υψηλότερες δόσεις) ακραία δυσκολία στην κίνηση, ναυτία, πλήρη αποσύνδεση/απόσχιση, είσοδος σε πλήρως διαφοροποιημένες πραγματικότητες, κλασικές επιθανάτιες εμπειρίες (NDEs), επιτακτικά οράματα, συσκότιση κλπ.

Πιθανότητα εθισμού
Η κεταμίνη είναι γνωστό ότι έχει αυξημένες πιθανότητες για ψυχολογικό/επιτακτικό εθισμό σε αντίθεση με άλλες ψυχεδελικές ουσίες και δεν είναι ασυνήθιστο χρήστες να αναφέρουν ότι αισθάνονται την παρότρυνση να λαμβάνουν κεταμίνη ακόμη και δυο φορές ημερησίως.

Παρενέργειες

Με συνεχή χρήση ενδομυϊκώς μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες στο 40% των χρηστών, ενώ η δια του στόματος λήψη προκαλεί λιγότερες παρενέργειες. Η χρόνια χρήση της κεταμίνης (4 μέρες/εβδομάδα) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε αυτή τη συχνότητα αυξάνονται τα επεισόδια κατάθλιψης, σε αντίθεση με τις χαμηλότερες δόσεις λαμβανόμενες ή/και σε αραιότερο διάστημα (1-4 μέρες/μήνα) που ελαττώνουν τα επεισόδια κατάθλιψης. Άλλες διαπιστωμένες παρενέργειες με τη χρόνια χρήση της κεταμίνης είναι προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, ηπατοτοξικότητα και επώδυνη αιματουρία.

Ιατρική χρήση

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η κεταμίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης σε ασθενείς με διπολική διαταραχή που δεν έχουν ανταποκριθεί σε φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά[1]. Η κεταμίνη έχει δείξει επίσης θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης[2][3]. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη δυσκολίες στην εφαρμογή κάποιου νέου φαρμακευτικού σκευάσματος που να συνδυάζει τα θεαματικά αποτελέσματα της κεταμίνης, δίχως τις παρενέργειες που δύναται να επιφέρει σε κάποιους ασθενείς

__________
Παραπομπές

1. Η κεταμίνη βοηθά παιδιά με υπότυπο διπολικής διαταραχής
2. Η κεταμίνη και η οξεία θεραπεία της δυσίατης κατάθλιψης
3. Κεταμίνη, μια θεαματική θεραπεία για την κατάθλιψη
ετικέτες: κεταμίνη, ketamine, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate