Παραισθησιογόνος δηλητηρίαση από ψάρια (Ichthyoallyeinotoxism)

Ευρετήριο λημμάτων

Σάλπα

Sarpa salpa

Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγια (Actinopterygii)
Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes)
Οικογένεια: Σπαρίδες (Sparidae)
Γένος: Sarpa (Bonaparte, 1831)
Είδος: S. salpa

Διώνυμο

Sarpa salpa
(Linnaeus, 1758)

Η παραισθησιογόνος δηλητηρίαση από ψάρια (Ichthyoallyeinotoxism), προέρχεται από την κατανάλωση ορισμένων ειδών ψαριών που βρίσκονται συνηθέστερα σε διάφορες περιοχές των τροπικών, αλλά έχουν βρεθεί και σε μεμονωμένες περιοχές στην Ευρώπη. Οι συνέπειες από την κατανάλωση ψαριών με παραισθησιογόνες ιδιότητες φημίζεται ότι είναι παρόμοια σε ορισμένες πτυχές με τη χρήση LSD. Οι εμπειρίες μπορεί να περιλαμβάνουν έντονες ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις. Αυτό έχει δώσει αφορμή για την κοινά γνωστή ονομασία "dream fish" «ψάρι του ονείρου».

Τα είδη ψαριών που συνήθως φέρεται να είναι σε θέση να παράγουν αυτό το είδος της τοξικότητας περιλαμβάνουν διάφορα είδη από το γένος Kyphosus, συμπεριλαμβανομένων του Kyphosus fuscus, Kyphosus cinerascens και Kyphosus vaigiensis. Δεν είναι σαφές κατά πόσον οι τοξίνες παράγονται από τα ίδια τα ψάρια ή από θαλάσσια φύκια στη διατροφή τους, αλλά μια διαιτητική προέλευση είναι πιο πιθανή.

Η Σάλπα (Sarpa salpa) είναι ένα είδος τσιπούρας, αναγνωρίζεται από τις χρυσές λωρίδες κατά μήκος του σώματός της, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν παραισθήσεις όταν φαγωθούν.[1] Είναι σχετικά κοινό ψάρι σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα[2], στην Κύπρο, στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής, της Τενερίφης και της Μάλτας, αλλά έχει βρεθεί κατά καιρούς μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία.[3]

Σύμφωνα με αναφορές η σάλπα καταναλώθηκε ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.[4] Το ψάρι έγινε ευρέως γνωστό για την ψυχοτρόπο δράση του μετά από ευρέως δημοσιευμένα άρθρα το 2006, όταν δύο άνδρες έφαγαν από αυτό σε ένα μεσογειακό εστιατόριο και είχαν πολλές ακουστικές και οπτικές παραισθήσεις.[4] Αυτές οι παραισθήσεις, που περιγράφησαν ως τρομακτικές, αναφέρθηκε ότι είχαν συμβεί κάποια λεπτά αφότου το ψάρι είχε καταποθεί και οι επιδράσεις είχαν συνολική διάρκεια 36 ωρών.


Η παραισθησιογόνος δηλητηρίαση από ψάρια (ichthyoallyeinotoxism), είναι κοινή σε άλλα είδη ψαριών, αλλά όχι στη σάλπα, που συνήθως δεν είναι ψάρι με ψυχοδραστικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, σερβίρεται συχνά σε εστιατόρια στην περιοχή της Μεσογείου ως πιάτο με θαλασσινά. Πιστεύεται σήμερα ότι το ψάρι τρέφεται με συγκεκριμένα φύκια ή φυτοπλαγκτόν με αποτέλεσμα να το καθιστούν παραισθησιογόνο. Οι επιδράσεις που περιγράφονται είναι παρόμοιες με εκείνες των ψυχοδηλωτικών ινδόλης - τρυπταμίνης[4].

Άλλα ψάρια με παραισθησιογόνες ιδιότητες είναι το Siganus spinus[5], που στο νησί Reunion ονομάζεται «το ψάρι που μεθά» και το Mulloides flavolineatus[6] (προηγούμενο διώνυμο Mulloidichthys samoensis), που στη Χαβάη ονομάζεται «ο επικεφαλής των φαντασμάτων».


__________
παραπομπές

1. Clarke, Matt (19/04/2006). "Men hallucinate after eating fish". Practical Fishkeeping.
2. Species in Mediterranean Sea. fishbase.org.
3."Fish that triggers hallucinations found off British coast". The Daily Telegraph. 13/05/2009.
4. Pommier, De Haro (10/2006). "Hallucinatory Fish Poisoning (Ichthyoallyeinotoxism): Two Case Reports. Clinical Toxicology 2006, Vol. 44, No. 2 : Pages 187
5. Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2009). "Siganus spinus" στο FishBase. Οκτώβριος 2009
6. Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2009). "Mulloidichthys samoensis" στο FishBase. Οκτώβριος 2009

By Luminous on Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 | | A comment?
0 responses to “ Παραισθησιογόνος δηλητηρίαση από ψάρια (Ichthyoallyeinotoxism) ”

Leave a Reply

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate