MDMA

Ευρετήριο λημμάτων

MDMA

MDMA, psychedelic wiki, λήμμα, λεξικό, εγκυκλοπαίδεια, ορισμός, βικιπαίδεια
Η χημική δομή της MDMA
3-4-Μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη ή 3,4-μεθυλενοδιοξύ-Ν-μεθυλαμφεταμίνη (C11H15NO2). Κοινές ονομασίες στα αγγλικά: molly, mandy, είναι ένα ενσυναισθησιογόνο/εντακτογόνο που ανήκει στην κατηγορία των φαιναιθυλαμινών και των αμφεταμινών.

Έχει γίνει ευρύτερα γνωστό ως "ecstasy" ("XTC", "E" ή "X") αν και το "ecstasy" δεν είναι πάντοτε MDMA, μιας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την καθαρότητά του. Τα molly, mandy είναι ονομασίες που αναφέρονται στην καθαρή MDMA την συντεθημένη σε επιστημονικό εργαστήριο.

Η MDMA μπορεί να επιφέρει ευφορία, μια αίσθηση οικειότητας με τους άλλους, και μειωμένο άγχος. Πολλές μελέτες, κυρίως στους τομείς της ψυχολογίας και της γνωστικής θεραπείας, έχουν προτείνει ότι η MDMA έχει θεραπευτικά οφέλη και διευκολύνει συνεδρίες θεραπείας σε ορισμένα άτομα, μια πρακτική για την οποία είχε επισήμως χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Κλινικές μελέτες δοκιμάζουν τώρα τις θεραπευτικές δυνατότητες της MDMA για την 'Διαταραχή μετατραυματικού στρες' (PTSD), τη θεραπεία της κατάθλιψης, το άγχος που συνδέεται με τον καρκίνο τελικού σταδίου και την δυνατότητα της MDMA να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την κοκαΐνη.

Σε μελέτες του 2001 και 2008 είχαν εντοπιστεί δυσμενείς επιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες: δυσκολία στη συγκέντρωση, σφίξιμο της γνάθου, τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειωμένη όρεξη, ξηροστομία και γνωστική εξασθένιση. Ωστόσο, μια μελέτη του 2011 δεν βρήκε σημάδια γνωστικής εξασθένισης λόγω της χρήσης MDMA, και δεν σημειώθηκε μείωση της νοητικής ικανότητας. Η έκθεση εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι οι προηγούμενες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή της έρευνας σχετικά με την MDMA είχαν ελαττώματα και τα πειράματα υπερεκτίμησαν τις γνωστικές διαφορές μεταξύ των χρηστών και των μη χρηστών.
ετικέτες: MDMA, ecstasy, xtc, molly, mandy, λεξικό, ορισμός, μετάφραση, wiki,

By Luminous on Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate