Χεραλντίνε Φάινεμαν (Geraldine Fijneman)

Προσωπικότητες

Χεραλντίνε Φάινεμαν (Geraldine Fijneman), (? – 1 Ιουνίου 20161)

«Ένα δικαστήριο στο Άμστερνταμ αποφαίνεται ότι η χρήση του ψυχοτρόπου αφεψήματος υπό θρησκευτικό πλαίσιο, δεν είναι έγκλημα, και ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση των θρησκευτικών πρακτικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ολλανδέζα που ξεκίνησε τη διαδικασία, γιορτάζει στην Βραζιλία την δικαστική απόφαση.»  Ligia Kosin για την εφημερίδα Correio Braziliense

Η Χεραλντίνε Φάινεμαν (Geraldine Fijneman), μια 56 χρονη Ολλανδέζα με ένα γαλήνιο–Ζεν πρόσωπο και ένα απαλό βλέμμα, κατάφερε αυτό που έμοιαζε αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Μετά από τη χλεύη της επίσημης ιατρικής διάγνωσης που της έδωσε μόλις λίγους μήνες για να ζήσει, αυτή η γιαγιά με τα πέντε εγγόνια, νίκησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ολλανδία και κέρδισε το δικαίωμα να ασκεί, νόμιμα, τα θρησκευτικά τελετουργικά της θρησκείας Santo Daime στην ολλανδική επικράτεια.

Ηγέτιδα του κέντρου του Άμστερνταμ, η Geraldine συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1999, καθώς διένειμε το αφέψημα Santo Daime στους οπαδούς της, κατά τη διάρκεια ενός θρησκευτικού τελετουργικού της εν λόγω θρησκείας. Το αφέψημα είναι ένα μείγμα δύο τροπικών φυτών, επίσης γνωστό ως αγιαχουάσκα και περιέχει την ψυχοδραστική ουσία DMT (διμεθυλοτρυπταμίνη), η οποία απαγορεύεται στην Ολλανδία. Μετά τη σύλληψή της, η Geraldine Fijneman πέρασε δύο ημέρες στη φυλακή και τα 17,5 λίτρα του ψυχοτρόπου αφεψήματος που είχε στην κατοχή της, κατασχέθηκαν από τις αρχές. Κατόπιν, απελευθερώθηκε αφότου οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι το υγρό που κατασχέθηκε περιείχε μόλις 3 γραμμάρια DMT, μια ποσότητα που δεν θεωρείται επιβλαβής. Καθοδηγούμενη από την δικηγόρο Adèle van der Plas, προτίμησε να δικαστεί. «Ήταν ένας τρόπος εξαναγκασμού για τη λήψη μιας δικαστικής απόφασης σχετικά με το θέμα που, αν ήταν ευνοϊκή, θα επέτρεπε την εκμετάλλευση των τελετών Santo Daime στη χώρα,» εξήγησε η Adèle. Και τελικά λειτούργησε.

Μετά από μια δίκη που διήρκεσε ενάμιση έτος, το Ανώτατο Δικαστήριο του Άμστερνταμ έκρινε ότι η χρήση του αγιαχουάσκα εντός των θρησκευτικών τελετουργικών της Εκκλησίας του Μικτού Κέντρου του Οικουμενικού Ρέοντος Φωτός2, όπως είναι η επίσημη ονομασία του θρησκευτικού κινήματος, δεν είναι έγκλημα.

Η Geraldine και η δικηγόρος, Adèle, γιόρτασαν την δικαστική απόφαση στη Βραζιλία, όπου βρισκόταν εκείνη την περίοδο. «Επιτέλους μπορώ να πάρω Santo Daime ξανά και να βοηθήσω άλλους ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη στη ζωή τους,» είπε η Geraldine στην Βραζιλιάνικη εφημερίδα Correio Braziliense, πριν αναχωρήσουν για την έδρα της αίρεσης – Ceu do Mapia – στο δήμο Pauní, στην πολιτεία Amazonas, για μια μακρά παραμονή τριών μηνών. «Θέλω να θεραπεύσω τον εαυτό μου και πάλι.» πρόσθεσε η Geraldine.

Υπάρχει λόγος για την ανησυχία της Geraldine. Αποδίδει στη θρησκεία και την κατάποση του αγιαχουάσκα το γεγονός ότι είναι ζωντανή τα τελευταία εννέα χρόνια. Το 1992, η Geraldine διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Η χειρουργική επέμβαση δεν ήταν εφικτή λόγω της θέσης του όγκου. Οι γιατροί της έδωσαν μόνο λίγους μήνες ζωής. Απελπισμένη όπως ήταν, αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις. Άκουσε για μια ομάδα που χρησιμοποιούσε φυτά του Αμαζονίου στην Πίζα της Ιταλίας, και πήγε εκεί. «Όταν πήρα το αφέψημα, ήξερα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει πολύ.» Δύο μήνες αργότερα, ήταν στον Αμαζόνιο, όπου έμεινε 60 ημέρες. «Το Santo Daime άλλαξε εντελώς τη ζωή μου. Με βοήθησε να γνωρίσω τόσο την σκοτεινή όσο και την φωτισμένη πλευρά μου.» Όταν επέστρεψε στην Ολλανδία, οι γιατροί δεν ήξεραν τι να πουν.

«Ο όγκος έχει υποστεί ύφεση,» είπε.

Η Δίκη


Καθόσον διήρκεσε η δίκη, ωστόσο, δεν επετράπη στην Geraldine να χρησιμοποιήσει αγιαχουάσκα στην Ολλανδία και οι τελετουργίες της θρησκευτικής αίρεσης έγιναν χωρίς το αφέψημα. Η ίδια περιορίστηκε στη λήψη του αγιαχουάσκα μόνο κατά τη διάρκεια σποραδικών ταξιδιών στην Βραζιλία. «Η υγεία μου υπέστη υποτροπή και ο όγκος άρχισε να αυξάνεται και πάλι», λέει, αποδίδοντας το γεγονός στην ψυχολογική ένταση που υπέστη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της δίκης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η δικηγόρος, Adèle, ισχυρίστηκε ότι η χρησιμοποίηση του αφεψήματος ήταν θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία της θρησκείας και ότι η απαγόρευση χρήσης του, ως εκ τούτου, παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η θρησκευτική ελευθερία δεν μπορεί να περιορίζεται, παρά μόνο εάν τεθεί θέμα δημόσιας ασφάλειας, προστασίας της δημόσιας τάξης, της υγείας και της ηθικής, ή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων. «Ο εισαγγελέας έπρεπε να αποδείξει ότι η χρήση του αγιαχουάσκα στις τελετές της εκκλησίας ήταν επιβλαβής για την κοινωνία, αλλά δεν μπορούσε,» εξηγεί η Adèle.

Στην απόφασή του, το Ολλανδικό δικαστήριο διευκρινίζει ότι, λόγω του μικρού αριθμού των μελών της θρησκείας στη χώρα –περίπου 100 άτομα εκείνη την περίοδο– και του αυστηρού ελέγχου που ασκούν οι υπεύθυνοι κατά τη χρήση του αφεψήματος κατά τα τελετουργικά, η κατανάλωση αγιαχουάσκα δεν παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, και ότι η επιθυμητή θρησκευτική ελευθερία όπως απορρέει από τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε αυτή την περίπτωση, υπερισχύει του νόμου κατά των ναρκωτικών που απαγορεύουν την κατανάλωση της DMT. Η απόφαση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως προηγούμενο για παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει την ίδια σύμβαση. Επί του παρόντος, η θρησκεία Santo Daime έχει αντιπροσώπους σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Δανία και το Βέλγιο, αλλά αντιμετωπίζει αντίσταση στην πλειοψηφία τους.

Ευχαριστημένη με την απόφαση, η Geraldine δεν διστάζει να απορρίψει οποιαδήποτε εντύπωση ότι η απόφαση ενδέχεται να προκαλέσει τη δημοσιότητα της αίρεσης στην Ολλανδία. «Εμείς δεν κυνηγάμε τους ανθρώπους, αυτοί μας βρίσκουν, με βάσει την ελεύθερη και αυθόρμητη βούληση,» λέει.

Αυτό που η ίδια και η δικηγόρος της επεδίωξαν ήταν να ζητήσουν αποζημιώσεις για τις ημέρες που η Geraldine πέρασε στη φυλακή, καθώς και για την κατάσχεση του αφεψήματος. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει αναίρεση της απόφασης. «Ο εισαγγελέας της υπόθεσης μας είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει έφεση, αλλά η Ολλανδική κυβέρνηση μπορεί να έχει κάποιο λόγο επί του θέματος,» εξήγησε η δικηγόρος.


__________
Παραπομπές
1. Santo Daime Nederland
2. Church of the Eclectic Center of Universal Flowing Light
Πηγή: santodaime.org
ετικέτες: Χεραλντίνε Φάινεμαν, Geraldine Fijneman, βιογραφικό, λήμμα, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 | | 1 comment
1 response to “ Χεραλντίνε Φάινεμαν (Geraldine Fijneman) ”

Leave a Reply

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate