Ντέιβιντ Νατ (David Nutt)

Προσωπικότητες

Ντέιβιντ Νατ (David Nutt) DM FRCP FRCPsych FMedSci


Ντέιβιντ Νατ, David Nutt, professor, psychedelic wiki, καθηγητής

Ο Ντέιβιντ Νατ είναι Βρετανός ψυχίατρος και νευροψυχοφαρμακολόγος ειδικευόμενος στα ψυχοτρόπα φάρμακα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και παθήσεις όπως τοξικομανία, άγχος και διαταραχές ύπνου. Είναι πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά.

Μέχρι το 2009 ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ διευθύνοντας την Μονάδα Ψυχοφαρμακολογίας. Έκτοτε υπήρξε πρόεδρος στο Edmond J. Safra στην Νευροψυχοφαρμακολογία στο Imperial College του Λονδίνου.

Ο καθηγητής Νατ εργάστηκε ως σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών.  Διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας και μέλος της Επιτροπής για την Ασφάλεια των Φαρμάκων, όπου συμμετείχε σε μια έρευνα σχετικά με τη χρήση των SSRI αντικαταθλιπτικών το 2003. Η συμμετοχή του είχε επικριθεί καθώς, λόγω του οικονομικού ενδιαφέροντός του στην GlaxoSmithKline, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον δημόσιο αντίλογο σχετικά με το φάρμακο Seroxat το οποίο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό.

Τον Ιανουάριο του 2008 διορίστηκε ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Κατάχρηση των Ναρκωτικών (ACMD), έχοντας στο παρελθόν διετελέσει πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της ACMD για επτά χρόνια. Ως πρόεδρος της ACMD ο Νατ συγκρούστηκε επανειλημμένως με τους υπουργούς της κυβέρνησης για θέματα βλάβης από τα ναρκωτικά και την εσφαλμένη ταξινόμησή τους. Τον Ιανουάριο του 2009 δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Ψυχοφαρμακολογίας (Journal of Psychopharmacology), ένα κύριο άρθρο με τίτλο: 'Equasy - An overlooked addiction with implications for the current debate on drug harms' (Equasy - Μια περίπτωση παράβλεψης εθισμού με επιπτώσεις για την τρέχουσα αντιπαράθεση σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες των ναρκωτικών), στην οποία συγκρίθηκαν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ιππασία (1 σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν κάθε ~ 350 περιπτώσεις) με εκείνες της λήψης "ecstasy" (1 σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν κάθε ~ 10.000 περιπτώσεις).
Τον Φεβρουάριο του 2009 είχε επικριθεί από την Υπουργό Εσωτερικών Jacqui Smith επειδή ανέφερε στο έγγραφο ότι το "ecstasy" ήταν στατιστικά λιγότερο επικίνδυνο από τον εθισμό στην ιππασία. Μιλώντας στην Daily Telegraph, ο Νατ είπε ότι το σημείο που ήθελε να τονίσει ήταν «να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι οι επιβλαβείς συνέπειες των ναρκωτικών (και των ψυχοτρόπων ουσιών που αναφέρονται ως "ναρκωτικά") μπορούν να ισοδυναμούν σε βλάβες με άλλες δραστηριότητες και ασχολίες της ζωής». Η Jacqui Smith υποστήριξε ότι είναι «έκπληκτη και βαθύτατα απογοητευμένη» από τις παρατηρήσεις.

Το ζήτημα της αναντιστοιχίας μεταξύ του χαρακτηρισμού (ταξινόμισης) των ψυχαγωγικών ναρκωτικών από τους νομοθέτες, ιδίως λόγω της κάνναβης, και των επιστημονικών μετρήσεων της επικινδυνότητάς της, ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια τον Οκτώβριο του 2009, μετά τη δημοσίευση ενός φυλλαδίου, που περιέχει μια διάλεξη που ο Ντέιβιντ Νατ είχε δώσει στο Κέντρο Σπουδών Εγκλήματος και Δικαιοσύνης στο King's College του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2009.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νατ επανέλαβε την άποψή του ότι τα παράνομα ναρκωτικά θα πρέπει να ταξινομούνται σύμφωνα με την πραγματική απόδειξη της βλάβης που προκαλούν, και παρουσίασε μια ανάλυση στην οποία εννέα «παράμετροι της βλάβης» (ομαδοποιημένες ως «σωματική βλάβη», «εξάρτηση», και της «κοινωνικής βλάβης») αποκάλυψαν ότι το αλκοόλ και ο καπνός είναι περισσότερο επιβλαβή από ό,τι το LSD, το "ecstasy" και η κάνναβη. Σε αυτή την κατάταξη, το αλκοόλ ήρθε πέμπτο πίσω από την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά και τη μεθαδόνη, και o καπνός κατετάγη ένατος, μπροστά από την κάνναβη, το LSD και το "ecstasy", πρόσθεσε. Σε αυτή την κατάταξη, το αλκοόλ και ο καπνός εμφανίστηκαν ως Ναρκωτικά κατηγορίας Β, και η κάνναβη είχε τοποθετηθεί στην κορυφή της κατηγορίας C. Ο καθηγητής Νατ έφερε αντιρρήσεις για την πρόσφατη υποβάθμιση (μετά από 5 χρόνια) της κάνναβης από ένα «ναρκωτικό» της κατηγορίας C πίσω σε ένα «ναρκωτικό» της κατηγορίας Β (και να βρίσκεται ως εκ τούτου επί ίσοις όροις με τις αμφεταμίνες), θεωρώντας την κίνηση αυτή ότι έχει πολιτικά κίνητρα δίχως να είναι επιστημονικά δικαιολογημένη. Τον Οκτώβριο του 2009 ο καθηγητής Νατ είχε μια δημόσια διαφωνία με τον ψυχίατρο Ρόμπιν Μούρεϊ (Robin Murray) στις σελίδες της The Guardian σχετικά με τους κινδύνους της κάνναβης στην ενεργοποίηση ψύχωσης. Ισχυρισμός που όχι μόνο οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες απέρριψαν, αλλά τουναντίων, η κάνναβη εμφανίζεται να έχει αντιψυχωσικές ιδιότητες.

Μετά την κυκλοφορία αυτού του φυλλαδίου, ο καθηγητής Νατ απολύθηκε από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών στο ACMD. Εξηγώντας την απόλυση του καθηγητή Νατ, ο Άλαν Τζόνσον (Alan Johnson) έγραψε σε επιστολή του στην εφημερίδα The Guardian, «Του ζητήθηκε να παραιτηθεί διότι δεν μπορεί να είναι ταυτοχρόνως σύμβουλος της κυβέρνησης και ακτιβιστής κατά της κυβερνητικής πολιτικής
Στον απόηχο της απόλυσης του καθηγητή Νατ, ο Δρ Λες Κινγκ (Les King), σύμβουλος μερικής απασχόλησης στο Υπουργείο Υγείας και ανώτερος χημικός στο ACMD, παραιτήθηκε από το σώμα. Η παραίτησή του ακολουθήθηκε σύντομα από αυτήν της Μάριον Γουόκερ (Marion Walker), Κλινική Διευθύντρια της Υπηρεσίας για την Κατάχρηση Ουσιών του Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust, καθώς και εκπρόσωπος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας για το ACMD.

Τον Νοέμβριο του 2010, ο καθηγητής Νατ δημοσίευσε μια μελέτη στην επιθεώρηση The Lancet, σε συνεργασία με τους Leslie A. King PhD, William Saulsbury MA και Colin Blakemore FRS, εξ' ονόματος αυτής της ανεξάρτητης επιτροπής. Η μελέτη κατέταξε τη βλάβη προς τον χρήστη και την κοινωνία από μια σειρά ψυχοτρόπων ουσιών. Η νέα μελέτη (η προηγούμενη διεξήχθει το 2007) χρησιμοποίησε μια διαδικασία ανάλυσης αποφάσεων πολλαπλών κριτηρίων και διαπίστωσε ότι το αλκοόλ είναι πιο επιζήμιο για την κοινωνία από ό,τι από κοινού η ηρωίνη και το κρακ, ενώ η ηρωίνη, το κρακ και η μεθυλαμφεταμίνη (crystal meth) ήταν οι πιο επιβλαβείς ψυχοτρόπες ουσίες για τα άτομα. Ο Ντέιβιντ Νατ έχει επίσης γράψει για το θέμα αυτό στις εφημερίδες για το ευρύ κοινό, μερικές φορές οδηγώντας σε δημόσιες διαφωνίες με άλλους ερευνητές οι οποίοι συχνά ασπάζονται τις θέσεις των κυβερνήσεων στο θέμα ψυχοτρόπες ουσίες τις οποίες συλλήβδην ονομάζουν ναρκωτικά.

Μια περίληψη των αποτελεσμάτων από την μελέτη του 2010 υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Νατ στο Lancet


Ένα συνθετικό υποκατάστατο του αλκοόλ με βάση τις βενζοδιαζεπίνες, προτάθηκε για τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία δίνουν στον πότη τις συνέπειες της μέθης χωρίς πολλούς από τους κινδύνους του αλκοόλ. Το συνθετικό αυτό υποκατάστατο του αλκοόλ αναπτύσσεται επί του παρόντος από μια ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου, υπό την ηγεσία του καθηγητή Ντέιβιντ Νατ.

Ο Ντέιβιντ Νατ είναι εταίρος του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών και του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων, όπως και της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. Κατέχει έδρα επισκέπτη καθηγητή στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ολλανδία. Διετέλεσε πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχοφαρμακολογίας και του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας. Ο Ντέιβιντ Νατ είναι σήμερα πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο. Ήταν ο αποδέκτης του βραβείου John Maddox το 2013 για την προώθηση της χρηστής και ορθής επιστήμης και των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με θέματα δημοσίου συμφέροντος, καθώς την ίδια στιγμή αντιμετώπιζε δυσκολία ή εχθρότητα πράττοντάς το.

Η τρέχουσα έρευνά του εστιάζεται στα εγκεφαλικά κυκλώματα και τους υποδοχείς, στο άγχος και την τοξικομανία, καθώς και για τη φαρμακολογία σχετικά με τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει τη μελέτη των υποδοχέων γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), χρησιμοποιώντας επισημασμένα υπότυπα του GABA 5 και της σεροτονίνης ή των υποδοχέων 5-ΗΤ. Προσωπικό ιστολόγιο.
ετικέτες: Ντέιβιντ Νατ, David Nutt, βιογραφικό, λήμμα, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 | | A comment?
0 responses to “ Ντέιβιντ Νατ (David Nutt) ”

Leave a Reply

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate