Γκόρντον Γουάσον (Gordon Wasson)

Προσωπικότητες

Γκόρντον Γουάσον (Gordon Wasson), (22 Σεπτεμβρίου 1898 - 23 Δεκεμβρίου 1986)


Γκόρντον Γουάσον, Gordon Wasson, psychedelic wiki

Ο Γκόρντον Γουάσον -πλήρες όνομα Ρόμπερτ Γκόρντον Γουάσον (Robert Gordon Wasson)- ήταν ένας Αμερικανός συγγραφέας, εθνομυκητολόγος και αντιπρόεδρος της JP Morgan & Co, ενώ στο πλαίσιο της ανεξάρτητης έρευνας έκανε εισφορές στους τομείς της Εθνοβοτανικής, της βοτανικής και της ανθρωπολογίας. Πολλά από τα βιβλία του ήταν αυτο-δημοσιευόμενα σε εικονογραφημένες, περιορισμένες εκδόσεις που δεν έχουν ποτέ ανατυπωθεί.

Οι μελέτες του Γουάσον στην εθνομυκητολογία ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού του το 1927 στα βουνά του Catskill, όταν η νύφη του, Βαλεντίνα Πάβλοβνα Γκουέρκεν (Valentina Pavlovna Guercken) (1901-1958), παιδίατρος γνωστότερη με το όνομα του συζύγου της: Valentina Pavlovna Wasson, είχε βρει κατά τύχη κάποια βρώσιμα άγρια ​​μανιτάρια σε εκείνη την ορεινή εξόρμηση. Γοητευμένοι από τη σημαντική διαφορά των μανιταριών στη Ρωσία σε σχέση με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, το ζευγάρι άρχισαν έρευνα πεδίου, που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου 'Mushrooms, Russia and History' το 1957. Το ζεύγος Wasson εισήγαγαν τους όρους «μυκητοφοβικός» (mycophobe) για εκείνους που φοβούνται τα μανιτάρια και «μυκητόφιλος» (mycophile) για όσους τα αγαπούν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, αναρριχήθηκαν σε βουνά στο Μεξικό για να μελετήσουν τη θρησκευτική χρήση των μανιταριών από τον γηγενή πληθυσμό και ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι πρώτοι Δυτικοί που συμμετείχαν σε μια τελετουργία μανιταριών των Μαζατέκων Ινδιάνων.

Ήταν η Κουραντέρα Μαρία Σαμπίνα (María Sabina) που επέτρεψε στον Γουάσον να συμμετάσχει στην τελετή και τον δίδαξε σχετικά με τις χρήσεις και τις ψυχοτρόπες επιδράσεις του μανιταριού. Η Sabina του επέτρεψε να την φωτογραφήσει με την προϋπόθεση ότι θα το κρατούσε ιδιωτικό, αλλά παρ' όλα αυτά ο Γουάσον δημοσίευσε τη φωτογραφία μαζί με το όνομα Sabina και το όνομα της κοινότητας όπου ζούσε. Τον Μάιο του 1957 δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Life με τίτλο 'Seeking the Magic Mushroom' (Αναζητώντας το μαγικό μανιτάρι), το οποίο έφερε τη γνώση της ύπαρξης των ψυχοδραστικών μανιταριών σε ένα ευρύ κοινό για πρώτη φορά. Το άρθρο προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον για την τελετουργική πρακτική των Ινδιάνων Μαζατέκων μεταξύ των Beatniks και χίπις, το ενδιαφέρον όμως αποδείχτηκε καταστροφικό για την κοινότητα των Μαζατέκων και ειδικότερα για την Μαρία Σαμπίνα (María Sabina).

Αργότερα, ο Γουάσον και ο βοτανολόγος Ρότζερ Χάιμ (Roger Heim) συνέλεξαν και εντόπισαν διάφορα είδη μανιταριών της οικογένειας Strophariaceae (Στροφαριοειδή) και του γένους Psilocybe (Ψιλοκύβη), ενώ ο Άλμπερτ Χόφμαν, χρησιμοποιούσε υλικό που είχε παραχθεί από τον Χάιμ από δείγματα που συλλέχθηκαν από το ζεύγος Γουάσον και αργότερα προσδιόρισε τη χημική δομή των δραστικών ενώσεων· ήταν η ψιλοκυβίνη και η ψιλοκίνη. Ο Χόφμαν και ο Γουάσον ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων Δυτικών που συνέλεξαν δειγμάτα της Salvia divinorum που χρησιμοποιούνταν από τους Ινδιάνους Μαζατέκους, αν και τα δείγματα αυτά αργότερα δεν θεωρήθηκαν κατάλληλα για αυστηρώς επιστημονική μελέτη ή ταξινομική κατάταξη. Δύο είδη μανιταριών, τα Psilocybe wassonii heim και Psilocybe wassonorum guzman, ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του Wasson, του Heim και του Γκαστόν Γκουζμάν (Gastón Guzmán), τον οποίο ο Γουάσον συνάντησε σε μια εξερευνητική αποστολή στη Huautla de Jiménez το 1957.

Επόμενη σημαντική συμβολή του Γουάσον ήταν μια μελέτη του αρχαίου Βεδικού ποτού 'Soma', το οποίο ο ίδιος πρότεινε ότι βασίστηκε στα ψυχοτρόπα μανιτάρια Amanita muscaria. Η υπόθεση αυτή δημοσιεύθηκε το 1967 υπό τον τίτλο 'Soma: Divine Mushroom of Immortality' (Soma: Θείο Μανιτάρι της Αθανασίας). Η προσοχή του στη συνέχεια στράφηκε προς τα Ελευσίνια Μυστήρια, την εναρκτήρια τελετή της αρχαίας ελληνικής λατρείας της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Στο βιβλίο 'The Road to Eleusis: Unveiling the Secret of the Mysteries' (Η Πορεία προς την Έλευση (Ελευσίνα): Αποκαλύπτοντας το μυστικό των Μυστηρίων) (1978), σε συνεργασία με τον Άλμπερτ Χόφμαν και τον Καρλ Ρακ (Carl A. P. Ruck), προτάθηκε ότι το ειδικό φίλτρο "Κυκεών", ένα βασικό στοιχείο της τελετής, περιείχε ψυχοδραστικά αλκαλοειδή εργολίνης από τον μύκητα ερυσίβη (Claviceps spp.).
ετικέτες: Γκόρντον Γουάσον, Gordon Wasson, βιογραφικό, λήμμα, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate