Κάνναβη

Ευρετήριο λημμάτων

Κάνναβη (η), (αγγλ. Cannabis), γνωστή και ως μαριχουάνα.





Στην επάνω φωτογραφία
ένα φυτό κάνναβης με μπουμπούκια.
Στη μεσαία φωτογραφία,
ωμά/ακατέργαστα φύλλα κάνναβης
προστέθηκαν σε σαλάτα.
Στην τελευταία φωτογραφία,
ο πίνακας με τη φαρμακολογική δράση
των μη-ψυχοδραστικών κανναβινοειδών
φωτ. νο.2 και 3 ©preludiance ~


Στο γένος κάνναβις ταξινομούνται συνήθως τρία διακριτά είδη φυτών: Κάνναβη η ήμερη (Cannabis sativa), Ινδική κάνναβη (Cannabis indica) και Cannabis ruderalis. Αυτά αντιστοιχούν ιστορικά στην καλλιεργούμενη κάνναβη, στην κάνναβη ινδικής προέλευσης και στην αυτοφυή ποικιλία του φυτού κάνναβη (ασιατικής προέλευσης) αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα υπάρχει ως αυτοφυές και καλλιεργούμενο φυτό και είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Θεωρείται κλωστικό φυτό αφού από αυτή, ιδαίτερα την Sativa, λαμβάνονται ίνες που χρησιμοποιούνται για ύφανση και την κατασκευή σκοινιών, καμβά και άλλων υλικών. Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης (αγγλ. hemp), στην Ελλάδα με σκοπό την παραγωγή τέτοιων ειδών αποτελούσε μια ανθούσα γεωργική βιομηχανία, αλλά απαγορεύτηκε με τον νόμο 2107 της 11-3-1920. Χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο αποκαλούμενο λανθασμένα ως «ναρκωτικό», ενώ σε κάποιες χώρες επιτρέπεται η χρήση της ως ψυχοτρόπο αλλά και για ιατρικά προβλήματα.

Το όνομα του φυτού είναι πιθανότατα Σημιτικής προέλευσης, Εβρ. קְנֵה בֹּשֶׂם qěnēh bośem > קַנַּבּוֹס qannabbôs > Ελλ. κανναβίς kannabis > Λατ. cannabis > Αγγλικά. Στην πρώιμη Σουμεριακή γλώσσα χρησιμοποιούνταν η λέξη kanubi, που σημαίνει 'κάννα των δύο (φύλων)', ίσως λόγω του γεγονότος ότι η Κάνναβη έχει αρσενικά και θηλυκά φυτά. Αυτή πιθανότατα είναι η πηγή για τη σημιτική χρήση.

Η κάνναβη, γνωστή και ως μαριχουάνα και γκάντζα (από το Σανσκριτικό gañjā, που σημαίνει «κάνναβη»), μεταξύ πολλών άλλων ονομάτων, αναφέρεται σε οποιοδήποτε αριθμό παρασκευασμάτων του φυτού Κάνναβη που προορίζονται για χρήση ως ψυχοδραστική και ευφορική ουσία, ουσία δηλαδή που ανεβάζει τη διάθεση.

Μαριχουάνα, που συχνά αποκαλείται φούντα, νταφού, τούφα, χόρτο, γκρας, λιβάνι, αφγάνι, σκανκ κ.α.. Και στα αγγλικά: pot, grass, reefer, weed, herb, Mary Jane, MJ etc., είναι ο αποξηραμένος ανθός των φυτών Ινδική κάνναβη (Cannabis indica) και Κάνναβη η ήμερη (Cannabis sativa).

Οι περισσότεροι χρήστες καπνίζουν μαριχουάνα σε στριφτά τσιγάρα που στη λαϊκή γλώσσα έχουν ποικίλες ονομασίες όπως: μπάφος, φόσμπα, γάρο, τσιγαριλίκι μεταξύ άλλων και joint στα Αγγλικά. Ορισμένοι καπνίζουν σε κοινή πίπα ή πίπα νερού, bong στα Αγγλικά. Πούρα επίσης χρησιμοποιούνται, στα οποία αφού γίνει μια τομή κατά μήκος αφαιρείται μέρος του καπνού και το υπόλοιπο ανακατεύεται με μαριχουάνα. Η μαριχουάνα χρησιμοποιείται επίσης ως αφέψημα σε τσάι και στη μαγειρική σε τρόφιμα. Γίνεται βούτυρο από μαριχουάνα όπως και βάμμα.

Η κάνναβη επιδρά στον κανναβινοειδή υποδοχέα, ο οποίος χωρίζεται σε δυο υποτύπους, τον CB1 και CB2. Ο υπότυπος υποδοχέας CB1 εντοπίζεται κυρίως στον εγκέφαλο και στο αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών και αφορά στην ευφορική και αντισπασμωδική επίδραση της κάνναβης. Ενώ ο υπότυπος υποδοχέας CB2 εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στη σπλήνα. Οι υπότυποι υποδοχείς CB2 είναι υπεύθυνοι για την αντι-φλεγμονώδη, αντιπολλαπλασιαστική και αντικαρκινική, μεταξύ άλλων, επίδραση της κάνναβης. Η πιο κοινή μορφή της κάνναβης που χρησιμοποιείται ως ψυχοτρόπος ουσία είναι η αποξηραμένη φυτική μορφή. Τα φύλλα και τα άνθη της κάνναβης μπορούν όμως να ληφθούν και σε ακατέργαστη μορφή (ωμά) δια στόματος. Δείτε και τη σχετική ανάρτηση: Φαρμακευτική Κάνναβη: Τα Σημαντικά Οφέλη των ακατέργαστων (ωμών) φύλλων και μπουμπουκιών του φυτού.

Η τυπική μορφή της φυτικής κάνναβης αποτελείται από τα λουλούδια και τα υποκείμενα φύλλα και μίσχους ώριμων έχοντα ύπερο ή θηλυκών φυτών. Η μορφή ρητίνης είναι γνωστή ως χασίς.

Η μείζονα ψυχοδραστική χημική ένωση στην κάνναβη είναι η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη, αγγλ. Δ9-tetrahydrocannabinol (κοινώς συντομογραφημένη ως THC). Πάνω από 80 άλλα κανναβινοειδή είναι επίσης παρόντα στην κάνναβη και είναι η κανναβιδιόλη, αγγλ. cannabidiol (CBD), η κανναβινόλη, αγγλ. cannabinol (CBN), η κανναβιδιβαρίνη, αγγλ. cannabidivarin (CBDV), το κανναβοχρωμένιο ή κανναβιχρωμένιο, αγγλ. cannabichromene (CBC), η κανναβιγερόλη, αγγλ. cannabigerol (CBG) και η τετραϋδροκανναβιβαρίνη, αγγλ. tetrahydrocannabivarin (THCV), μεταξύ πολλών άλλων, οι οποίες πιστεύεται ότι οδηγούν σε διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνα της THC και μόνο. Δείτε και τη φαρμακολογική δράση των μη-ψυχοδραστικών κανναβινοειδών.

Στην εποχή μας χρησιμοποιούνται διασταυρώσεις των φυτών Cannabis sativa και Cannabis indica σε διαφορετικό ποσοστό και για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Η χρήση της κάνναβης για αυξημένα ευφορικά αποτελέσματα δημιουργεί διασταυρώσεις φυτών που έχουν υψηλότερο ποσοστό τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Ενώ η χρήση της κάνναβης για αυξημένα θεραπευτικά αποτελέσματα δημιουργεί διασταυρώσεις φυτών που έχουν υψηλότερο ποσοστό σε κανναβιδιόλη (CBD), σε γενικές γραμμές.

Η χρήση κάνναβης έχει βρεθεί ότι σημειώνεται ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Στη σύγχρονη εποχή, η ουσία έχει χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικούς, θρησκευτικούς ή πνευματικούς, και φαρμακευτικούς σκοπούς. Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) εκτίμησαν ότι το 2004 περίπου το 4% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού (162 εκατομμύρια άνθρωποι) κάνουν χρήση κάνναβης ετησίως, και περίπου 0,6% (22,5 εκατομμύρια) την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Η κατοχή, χρήση ή πώληση παρασκευασμάτων της κάνναβης που περιέχουν ψυχοδραστικά κανναβινοειδή έγινε παράνομη στα περισσότερα μέρη του κόσμου στις αρχές του εικοστού αιώνα. Από τότε, μερικές χώρες έχουν εντείνει την επιβολή της απαγόρευσης της κάνναβης, ενώ άλλες την έχουν μειώσει. Είναι σημαντικό να αναφερθεί η έλλειψη τοξικότητας της κάνναβης και το ότι δεν έχει αναγνωρισθεί ποτέ θάνατος απο χρήση κάνναβης. Τα επίπεδα εθισμού στην κάνναβη είναι πολύ χαμηλά, χαμηλότερα και από το ρόφημα του καφέ.

Η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης περιλαμβάνει τη χρήση και φυτών της Ινδικής κάνναβης (Cannabis indica), αλλά και της Κάνναβης της ήμερης (Cannabis sativa), για διαφορετικές ιατρικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με καρκίνο θα επωφεληθεί από τα άνθη της Ινδικής κάνναβης με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη (CBD), ενώ κάποιος που υποφέρει από κατάθλιψη θα επωφεληθεί από τα άνθη της Cannabis sativa με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Η κάνναβη δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά σημαντικά στη θεραπεία πολλών παθήσεων και χρόνιων ασθενειών. Η κάνναβη είναι ένα φυτό και ως τέτοιο δεν μπορεί να πατενταριστεί και άρα δεν επιφέρει κέρδος. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνον δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την δυτική ιατρική, αλλά καθυστερούνται συστηματικά οι επιστημονικές έρευνες μεγάλης κλίμακας που θα βοηθούσαν στη μετέπειτα παραγωγή σκευασμάτων βασιζόμενων στα ιαματικά συστατικά του φυτού της κάνναβης με εφαρμογή σε πλείστες ασθένειες. Ανάμεσα στις ασθένειες και παθήσεις που η κάνναβη βοηθά σημαντικά για την καταπολέμησή τους είναι: ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το γλαύκωμα, καταπράυνση των πόνων (κύρια των νευρολογικών), οι κινητικές δυσκολίες, το άσθμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι ημικρανίες, η ινομυαλγία, οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, έχει αντισπασμωδική και μυοχαλαρωτική δράση και αυξάνει την όρεξη κρατώντας το βάρος σε σταθερό επίπεδο. Η κάνναβη βοηθά στη θεραπεία της κατάχρησης από αλκοόλ, στην αρθρίτιδα, στην αθηρωσκλήρωση, στη διπολική διαταραχή, στην μετατραυματική αγχώδη διαταραχή (PTSD), στην επιληψία, σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, στα γλοιώματα (όγκοι εγκεφάλου), στην ηπατίτιδα C, στη νόσο του Huntigton, στη λευχαιμία, στους όγκους του δέρματος, σε σταφυλόκοκκους, στη νόσο του Πάρκινσον, στον κνησμό, στην ψωρίαση, στην δρεπανοκυτταρική αναιμία, στην υπνική άπνοια, στη νευρική ανορεξία, στους πάσχοντες από το σύνδρομο Τουρέτ κ.α.
ετικέτες: κάνναβη, κάνναβις, μαριχουάνα, cannabis, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate